Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Dodental dubbele aardbeving Iran stijgt tot boven de 250

Reddingswerkers en locals zoeken naar overlevenden nabij Varzeghan. Foto AFP / ISNA

De Iraanse staatstelevisie heeft het dodental na de twee aardbevingen van gisteren opgeschroefd tot meer dan 250. Zeker tweeduizend mensen zouden zijn gewond geraakt.

Op beelden die de zender liet zien waren gezinnen te zien die buiten in parken op kleden sliepen. De mensen hadden het koud vanwege het koele weer in de bergachtige regio in het noordwesten van het land, nabij de stad Tabriz. Het Iraanse Rode Kruis zou een stadion hebben ingezet als opvang voor zestienduizend mensen. Het zou ook drieduizend tenten en dekens hebben uitgedeeld.

Tevens was volgens AP te zien hoe mensen door reddingsteams op brancards werden geëvacueerd richting ziekenhuizen. Ook uit de klinieken zelf werd beeld getoond.

De reddingswerkers proberen overlevenden onder het puin vandaan te halen. Volgens de autoriteiten worden vandaag tenten gedistribueerd en komt er een veldhospitaal in Varzeghan, dat met Ahar een van de zwaarst getroffen dorpen is.

Volgens de staatsnieuwsdienst IRNA zijn 66 reddingsteams en zeven ploegen van zoekhonden bezig overlevenden te zoeken. Gisteren zouden al honderden mensen gered zijn, meldt Al Jazeera.


Aardbevingen Iran weergeven op een grotere kaart