Dodental aardbeving Iran naar 250 - vrees voor nog meer slachtoffers

A victim of Saturday's earthquake sits on the ruins of buildings at the village of Bajebaj near the city of Varzaqan in northwestern Iran, Sunday, Aug. 12, 2012. Twin earthquakes in Iran have killed at least 250 people and injured over 2,000, Iranian state television said on Sunday, after thousands spent the night outdoors after their villages were leveled and homes damaged in the country's northwest. Iran is located on seismic fault lines and is prone to earthquakes. It experiences at least one earthquake every day on average, although the vast majority are so small they go unnoticed. (AP Photo/ISNA, Ruhollah Vahdati)
A victim of Saturday's earthquake sits on the ruins of buildings at the village of Bajebaj near the city of Varzaqan in northwestern Iran, Sunday, Aug. 12, 2012. Twin earthquakes in Iran have killed at least 250 people and injured over 2,000, Iranian state television said on Sunday, after thousands spent the night outdoors after their villages were leveled and homes damaged in the country's northwest. Iran is located on seismic fault lines and is prone to earthquakes. It experiences at least one earthquake every day on average, although the vast majority are so small they go unnoticed. (AP Photo/ISNA, Ruhollah Vahdati) Een slachtoffer van de aardbevingen in Iran tussen de ruïnes van wat tot gisteren het dorp Bajebaj was. Foto AP / Ruhollah Vahdati

Het dodental als gevolg van de twee aardbevingen die gisteren dorpen en steden in het noordwesten van Iran verwoestten, is gestegen naar minstens 250. Meer dan tweeduizend mensen raakten volgens de Iraanse staatstelevisie gewond. Duizenden mensen hebben de nacht buiten doorgebracht omdat er nog geregeld naschokken te voelen waren.

De autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt. De zoektocht naar overlevenden is inmiddels stopgezet, aldus de staatstelevisie. Mensen die door de aardbevingen dakloos zijn geworden zijn opgevangen in honderden tenten.

De eerste aardbeving had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) een kracht van 6,4. Het epicentrum lag zestig kilometer ten noordoosten van de stad Tabriz op 9,9 kilometer diepte. De tweede aardbeving volgde elf minuten later en had een momentmagnitude van 6,3. Bij deze beving lag het epicentrum 48 kilometer ten noordoosten van Tabriz op 9,8 kilometer diepte.

Vooral de stadjes Ahar, Haris en Varzaqan, in de provincie Oost-Azerbeidzjan, zijn zwaar getroffen, aldus de Iraanse staatstelevisie. Zeker zes dorpen zijn totaal verwoest. In 133 andere dorpen is de helft tot tachtig procent van de huizen beschadigd. Er zijn zeker 36 naschokken gevoeld.

Iran ligt op meerdere breuklijnen. Er is gemiddeld minstens een aardbeving per dag. De overgrote meerderheid van de aardbevingen is echter zo licht dat ze niet eens worden opgemerkt. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om het leven bij een aardbeving met een kracht van 6,6 die de stad Bam in het zuidoosten verwoestte.