D66 wil wachtlijsten halveren en stelt automatisch donorschap voor

Om het langslepende donorprobleem in Nederland op te lossen dient D66 komende week een initiatiefwet in die bepaalt dat elke Nederlander automatisch donor is. De partij, die gisteren de campagne voor de verkiezingen begon, vindt dat wie geen donor wil zijn, dat actief moet laten weten.

Op Radio 1 zei Kamerlid Pia Dijkstra vannacht in het programma De Overnachting dat Nederlanders per brief zullen worden geïnformeerd over dat ze donor zijn. Dit zal herhaaldelijk gebeuren waarbij de mededeling dat men zich kan melden indien geen donorschap gewenst is eveneens wordt opgenomen in de brief.

Nederland kampt al jaren met een tekort aan donoren waardoor wachtlijsten oplopen. In sommige Europese landen als België, Finland, Portugal en Tsjechië wordt al gewerkt met het automatische donorschap.

Dijkstra hoopt met het ADR-systeem (Actief Donor Registratiesysteem) de wachtlijsten te halveren. Ze benadrukte dat ook de mogelijkheid wordt opengelaten om de beslissing tot donorschap over te laten aan nabestaanden.