Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Budget Barolo

Onlangs trof ik weer eens iemand die mij vol trots meldde dat hij via de site van een wijnkiloknaller een fles Barolo had gekocht voor maar € 9,99. En dat terwijl Barolo elders toch vaak € 49,99 kostte. Zelfs had hij er eens eentje gezien die een kassa-aanslag van meer dan honderd euro verlangde. En hij dan: € 9,99! Op de vraag welke producent zijn aankoop precies had gemaakt, moest de blije koper mij het antwoord schuldig blijven. En dat is immers toch ook helemaal niet belangrijk: Barolo is immers Barolo?

Maar nee. Zo is ook de ene Bordeaux de andere niet. U weet ‘t. Ik weet ‘t. Maar zalig zijn de argelozen. Alleen zalig wijn drinken is er voor hen veelal niet bij.

Vervang bijvoorbeeld Barolo nu eens voor het begrip grand cru. Ook al zo’n veroorzaker van blije gezichten. Gesprek verloopt verder bijna identiek: ‘Ik kocht een echte grand cru voor maar € 7,99!’

Alleen bevindt een grand cru in Bourgogne, Champagne, Elzas en tegenwoordig ook in Languedoc zich in de top van de piramide. En is dit zonder uitzondering een kostbare wijn.

Komt deze daarentegen uit Saint-Émilion dan heeft de koper juist te maken met de op een na laagste kwalificatie: in dit wijngebied in Bordeaux van niet minder dan 5400 hectare gaat maar liefst 60 procent van de productie de wijde wereld in als Saint-Émilion Grand Cru.

Niks bijzonders dus. En ook vaak niet bijzonder lekker. En dan is ook € 7,99 weer een hoop geld. Immers, u weet toch wat echt dure wijn is? Voordelige wijn die vies is.

Volgende week: voordelige Barolo en toch lekker.