Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Batman bestrijdt Nicholson en Ledger als Joker in knappe animatiefilm

Noem het met actiepoppen spelen voor volwassenen. Maar wat het regisseursduo Derek Kwok en Henry Wong uit Hong-Kong laat zien in de korte stop-motion animatiefilm Batman: Dark Knightfall is bijzonder fraai.

De twee hebben een indrukwekkend gefilmde en nabewerkte mash-up gemaakt van de drie best gewaardeerde Batmanfilms. ‘Christian Bale’ neemt het op tegen Jokers boevenbende, waarna de opperschurk in twee gedaanten zelf ten tonele verschijnt. Na een ‘terugkeer’ van wijlen Heath Ledger en zijn impressie van de Joker uit The Dark Knight (2008), wordt terug in de tijd gegaan. Christopher Nolans Batmanfilms worden gekruist met die van Tim Burton en dat kan maar één ding betekenen: Jack Nicholson. Zijn legendarische en voor een Academy Award genomineerde vertolking van de paarsgroene schurk uit Batman (1989) luidt de komst van nóg zo’n taaie ‘villain’ in.

Enfin, kijkt u zelf. Het is het eerste stop-motion animatiestuk dat Kwok en Wong met hun bedrijf Parabucks maakten voor hun toch niet bescheiden repertoire.