Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Basketbalgoud voor VS, handbal prooi Frankrijk, volleybalgoud naar Rusland

Lebron James of the U.S. celebrates with national flag victory against Spain after their men's gold medal basketball match at the North Greenwich Arena in London during the London 2012 Olympic Games August 12, 2012. REUTERS/Brian Snyder (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT BASKETBALL)
Lebron James of the U.S. celebrates with national flag victory against Spain after their men's gold medal basketball match at the North Greenwich Arena in London during the London 2012 Olympic Games August 12, 2012. REUTERS/Brian Snyder (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT BASKETBALL) Lebron James nadat hij met de Amerikaanse basketbalploeg goud heeft veroverd. Foto Reuters / Brian Snyder

Het basketbalteam van de Verenigde Staten heeft zondag de gouden olympische medaille veroverd. Frankrijk won goud bij het handbal. Rusland veroverde goud in de volleybalfinale tegen Brazilië door van een 0-2 achterstand in sets terug te komen. En Kroatië won goud bij waterpolo.

Tegenstander Spanje verweerde zich lange tijd uitstekend, maar in het laatste kwart gaf de individuele klasse van de Amerikanen de doorslag: 107-100. Kevin Durant werd topscorer met 30 punten.

Juan-Carlos Navarro zette Spanje op een vroege voorsprong. Het antwoord van de VS liet niet lang op zich wachten, maar toen de broers Pau en Marc Gasol hun lengte gingen gebruiken, kwamen de beide teams weer dicht bij elkaar.

Halverwege het aantrekkelijke duel had Team USA slechts een puntje voorsprong. Dat verschil stond na drie kwarten ook nog op de borden. Toen trokken Durant, Chris Paul, Kobe Bryant en LeBron James met individuele hoogstandjes de wedstrijd langzaam naar zich toe. De VS won in Londen voor de tweede keer op rij de gouden medaille.

Weer olympisch goud voor Franse handballers

En ook de Franse handballers prolongeerden hun olympische titel. Frankrijk was vandaag in de finale met 22-21 te sterk voor Zweden. Het brons ging naar Kroatië, dat eerder op de dag ruim langs Hongarije ging. Vier jaar geleden in Beijing rekende Frankrijk in de eindstrijd af met IJsland.

Zweden nam in de beginfase driemaal een voorsprong, maar daarna was het louter Frankrijk dat aan de gunstige kant van de score stond. Verder dan een marge van drie kwamen de Fransen echter niet.

Met nog een minuut te gaan kwam Zweden terug tot 20-21. Luc Abalo tilde de marge vervolgens naar twee, maar de Scandinavische opponent gaf zich nog niet gewonnen. De 21-22 van Kim Ekdahl Du Rietz vormde de opmaat tot een aantal zinderende laatste seconden, waarin de Fransen de nipte voorsprong uiteindelijk intact hielden.

Rusland uit geslagen positie naar volleybalgoud

De Russische volleyballers veroverden op hun beurt vandaag op spectaculaire wijze olympisch goud. In de finale werkten ze twee wedstrijdpunten van Brazilië weg en wonnen zij uiteindelijk in vijf sets: 19-25, 20-25, 29-27, 25-22, 15-9. Voor de Russen was het de eerste titel, sinds de Sovjet-Unie in 1980 voor de derde keer goud pakte.

De Brazilianen leken lange tijd het voorbeeld van hun vrouwelijke landgenoten te volgen, die zaterdag ten koste van de Verenigde Staten het goud pakten. De eerste sets werden gewonnen en in het derde bedrijf waren er twee matchpunten.

Rusland werkten beide wedstrijdpunten weg en won met 29-27 de derde set. De mentaal geknakte Brazilianen waren vervolgens niet meer bij machte zich op te richten. Vier jaar geleden in Beijing was Brazilië ook al verliezend finalist.

Kroatië houdt Italië van waterpologoud

Ook de Kroatische waterpoloërs zijn olympisch kampioen geworden. In de finale werd Italië met 8-6 verslagen. Italië scoorde de eerste twee punten van de wedstrijd, maar keek bij rust al tegen een 3-2 achterstand aan. De Kroaten breidden dat uit tot 7-3 en 8-4 voordat Italië ook de laatste twee goals van de finale voor zijn rekening nam.

De bronzen plak was voor Servië dat in de burenruzie met Montenegro met 12-11 aan het langste eind trok. De Montenegrijnse ploeg kwam aan het begin van de vierde periode op een riante 11-8 voorsprong en leek het brons stevig in handen te hebben. Servië scoorde echter nog vier keer en ging zo toch met de zege aan de haal.