Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Arabische Liga blaast overleg Syrië af, nog geen opvolger Annan

Eind deze maand loopt het mandaat van Kofi Annan af, maar een opvolger laat dus nog op zich wachten. Foto AFP /Fabrice Coffrini

Een overleg van de Arabische tussen ministers van Buitenlandse Zaken over de kwestie-Syrië is uitgesteld. De ontmoeting zou vandaag plaatsvinden en op de agenda stond onder meer het kiezen van een opvolger voor Kofi Annan als speciale gezant.

Annan kondigde vorige week aan te stoppen als gezant namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Zijn vredesplan krijgt in Syrië maar geen voet aan de grond omdat de basis ervan, een staakt-het-vuren, aanhoudend wordt genegeerd door zowel de regeringstroepen van president Bashar al-Assad als de oppositionele strijdkrachten.

“Ze hebben het overleg uitgesteld”, verklaarde een functionaris van de Liga vanochtend tegenover persbureau AP. De ontmoeting zou plaatsvinden in jet Saoedi-Arabische Jeddah. De bron gaf geen reden voor het uitstel noch een nieuw tijdstip waarop de bespreking dan zal plaatsvinden.

Eerder deze week kwam naar buiten dat een voormalig VN-kopstuk en veteraan binnen de internationale diplomatie favoriet is om Annan op te volgen. De voormalige Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Brahimi zou andere kandidaten als oud-collega Miguel Angel Moratinos en oud-NAVO-chef Javier Solana achter zich laten.