Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Ajax en AZ delen de punten - eindstand in Amsterdam Arena 2-2

De eerste topper van het nieuwe voetbalseizoen is geëindigd in een gelijkspel. Het lukte Ajax vanmiddag in de Amsterdam Arena niet AZ te verslaan. Sterker nog, Ajax stond lange tijd met 1-2, maar wist uiteindelijk toch nog een punt uit het vuur te slepen.

Het was spits Kolbeinn Sigthorsson die een nederlaag van Ajax tegen zijn oude club AZ voorkwam. De IJslandse spits maakte acht minuten voor tijd de 2-2, nadat AZ’er Jozy Altidore met twee doelpunten de openingstreffer van Ajacied Gregory van der Wiel had weggepoetst. Sigthorsson werd door Ajax vorig seizoen overgenomen van AZ.

Reactie van Frank de Boer op de wedstrijd:

Veel omzettingen in Ajax-verdediging

Ajax-trainer Frank de Boer had zijn verdediging aardig omgebouwd ten opzichte van vorige week, toen verloren werd van PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Hij gaf Van der Wiel een basisplaats en posteerde Ricardo van Rhijn als centrale verdediger en Daley Blind als linksback.

Uitgerekend de veelvuldig bekritiseerde Van der Wiel opende de score. De international van Oranje, die een slecht EK speelde, schoot de bal van afstand in de bovenhoek.

Op een kans voor Vurnon Anita na, viel er de eerste helft verder weinig te beleven. Dat veranderde na rust. Altidore zette binnen vijf minuten met twee treffers de wedstrijd op zijn kop. Tweemaal verschalkte hij doelman Kenneth Vermeer met een subtiel boogballetje.

Janssen spuwt gal over reserverol:

Nieuweling Sana ongelukkig in de afwerking

Voor eigen publiek joeg Ajax daarna fel op de gelijkmaker. Kansen waren er in overvloed, maar vooral nieuweling Tobias Sana toonde zich ongelukkig in de afronding. Halverwege de tweede helft was de Zweed nog het dichtst bij, maar de lat stond succes in de weg.

Acht minuten voor tijd kwam de verdiende gelijkmaker er alsnog. Sigthorsson toonde zich een echte spits en schoot uit de draai meedogenloos raak. In de slotfase zorgde Theo Janssen bijna nog voor de 3-2. De middenvelder, die volgens de laatste berichten een persoonlijk akkoord heeft met zijn oude club Vitesse, schoot net naast. Mogelijk is het zijn laatste daad in het shirt van Ajax geweest.