Zus: 'Apetrots dat wij dit doen'

In 1937 vond Anton Eilers een legertent op het strand. Hij besloot die te gaan verhuren en noemde zijn bedrijf Neptunus. Nu zitten zijn drie kleinkinderen in de directie en levert het bedrijf ‘tenten’ voor de Olympische Spelen.

Dorrie Eilers (42), getrouwd. Heeft twee zoons. Nam in 2000 samen met haar jongere zus Betty (40) en broer Antoine (37) Neptunus, een tentenverhuurbedrijf, over van hun vader. Zij treedt op als commercieel directeur.

„Beslissingen nemen we meestal bij pap en mam aan de keukentafel. We zijn een heel hechte familie, dus we eten regelmatig tussen de middag bij onze ouders, of ’s avonds, of in de weekenden.

„Mijn vader heeft het bedrijf in 1970 overgenomen van zijn vader. Toen wij twaalf jaar geleden met z’n drieën het bedrijf overnamen, hebben we de naam veranderd. Heel bewust hebben we de toevoeging ‘tentenverhuur’ laten vallen, aangezien we ons steeds meer gingen richten op demontabele gebouwen en die kun je écht geen tenten meer noemen. We leveren bijvoorbeeld sporthallen, showrooms voor autodealers als BMW en Audi, tijdelijke winkelruimtes – tijdens een verbouwing of na een brand – en accommodaties voor evenementen, zoals tennistoernooien en North Sea Jazz.

„Voor de Olympische Spelen in Londen hebben we onder andere bij het Holland Heineken House de studio’s voor NOS en Radio 538 gebouwd, het foodcourt en het High Performance Centre van NOC*NSF, waar de sporters zich voorbereiden. Na de Spelen wordt alles weer afgebroken en hergebruikt. Ik loop apetrots rond in Londen. Deze week heb ik Antoine nog gebeld vanaf het Olympisch Park. Dat wij dat daar allemaal mogen en kunnen neerzetten... Dat is fantastisch. Daar mogen we heel trots op zijn.

„Met z’n drieën hebben wij acht kinderen, zeven jongens en één meisje. De oudste is dertien, dus ze zijn nog veel te jong om te kunnen zeggen of ze het bedrijf overnemen. We betrekken ze er wel bij. Met acht kleinkinderen is er altijd wel één die het bedrijf overneemt, toch? Als ze geen van allen willen, zou ik dat vreselijk jammer vinden. Maar dat gaat niet gebeuren. Dat weet ik héél zeker.”

Broer: ‘Londen levert ons 10 miljoen op’

Antoine Eilers (37), getrouwd. Heeft twee zoons en een dochter. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor Research & Development en de operationele zaken.

„Pa heeft ons in een redelijk vroeg stadium gevraagd of we in het bedrijf wilden blijven. Dat pakte hij heel serieus aan, met assessments en zo. Hij wilde zeker weten dat iedereen capabel was. We hebben ook alle drie ervaring opgedaan bij dochterondernemingen in het buitenland.

„Toen pa de aandelen aan ons overdroeg was hij 55 en had hij nog lang niet de intentie om te stoppen. Hij behield ook zelf de zeggenschap over Neptunus. Inmiddels is hij voorzichtig afstand aan het nemen. Maar dat gaat héél langzaam, hoor.

„Ik ben op mijn achttiende in de zaak gaan werken en ik was vijfentwintig toen ik mede-eigenaar werd. Als puber hielp ik al mee met tenten bouwen. Het was de kunst om zo lang mogelijk en zo ver mogelijk weg tenten te bouwen. Als 18-jarige zat ik een tijdje in Amerika.

„We zijn in november begonnen met bouwen voor de Olympische Spelen. Het hele voortraject heeft een jaar of drie geduurd. Zonder de Spelen draait ons bedrijf ook door, maar het is een leuke extra die ons – behalve naamsbekendheid – dit jaar ook 10 tot 12 miljoen euro omzet oplevert.

„Ik woon hier op het bedrijfsterrein en kijk vanuit huis zo op de heftrucks en tenten. Mijn jongste zoontje, Piet, is drie en helemaal geobsedeerd door onze torenkraan van dertig meter.

„Vorig jaar hebben we een familiestatuut laten opstellen. Dat hebben we bewust zo vroeg gedaan, omdat nu nog geen van onze kinderen bij Neptunus werkt. Wij hebben niet de intentie om het bedrijf te verkopen, dus ook de volgende generatie moet een stabiele factor worden. Alleen dan kun je het bedrijf weer dertig jaar verder brengen.”

    • Barbara Rijlaarsdam