Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Dodental aardbevingen Iran opgelopen tot 180 - 1400 gewonden

Bij een ziekenhuis in Ahar arriveren slachtoffers van de hevige aardbevingen van vandaag in het Noordweste van Iran. Foto AFP/Kamel Rouhi

Het dodental als gevolg van de twee zware aardbevingen die plaatsvonden in het noordwesten van Iran is opgelopen naar 153. Minstens vierhonderd mensen raakten gewonden. Dat heeft een Iraanse functionaris vanavond verklaard tegenover persbureau AFP.

De steden Tabriz, Ardabil, Ahar, Varzeghan en Mehraban Heris, en nabijgelegen dorpen zijn getroffen door de bevingen. Vooral het stadje Ahar, in de provincie Oost-Azerbeidzjan, is getroffen. Honderden huizen zijn beschadigd. Ook zijn er veel naschokken gevoeld. De gewonden worden momenteel overgebracht naar ziekenhuizen in de steden Tabriz en Ardébil, zo melden de hulpdiensten.

De twee bevingen, die iets voor en iets na vijf uur plaatsvonden, hadden een magnitude van 6,2 en 6,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op een afstand van zo’n zestig kilometer van Tabriz en bevond zich ongeveer tien kilometer onder de grond, aldus het Iraanse persbureau ISNA.

Iran bevindt zich op een aantal grote breuklijnen, en heeft de afgelopen jaren al vele verwoestende aardbevingen meegemaakt. De meest schadelijke vond plaats in de het zuiden in 2003 en doodde destijds 31.000 mensen.