VVD wil stemcomputer weer terug - ‘behoefte aan modernisering’

De stemcomputer werd na de Kamerverkiezingen van 2006 niet meer gebruikt omdat het stemproces niet te controleren zou zijn. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

De VVD wil dat er bij verkiezingen weer elektronisch gestemd gaat worden. Volgens de partij is dat efficiënter en veiliger dan stemmen met een potlood. Tweede Kamerlid Joost Taverne gaat nog voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een initiatiefwetsvoorstel indienen, zo heeft hij vandaag laten weten.

De manier waarop in Nederland gestemd wordt is “dringend toe aan modernisering”, zegt het Kamerlid tegen persbureau Novum:

“Stemmen met een potlood leidt bij iedere verkiezing weer tot ergernis. Er worden telfouten gemaakt, we moeten lang wachten op de uitslag en te vaak raken stemformulieren zoek.”

Volgens Taverne vallen die nadelen bij elektronisch stemmen weg. Het Kamerlid hoopt dat de stemcomputers bij de volgende verkiezingen kunnen worden ingezet.

‘Stemcomputer ook makkelijk voor gehandicapte kiezer’

Een stemcomputer maakt het bovendien voor mensen met een visuele of motorische beperking makkelijker om zelfstandig hun stem uit te brengen, vindt Taverne:

“Meer dan 350 duizend mensen met een visuele of andere handicap kunnen nu niet zonder hulp hun stem uitbrengen. Dat brengt hun stemgeheim in gevaar. Vaak maken zij gebruik van machtigingen, maar dat maakt ze wel afhankelijk van iemand anders.”

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters riep eerder dit jaar al op tot een terugkeer van de stemcomputer, die in 2006 voor het laatst landelijk werd gebruikt. Daarna werden ze in de ban gedaan omdat het proces van het tellen niet te controleren zou zijn.