Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Vuurgevechten tussen Syrische en Jordaanse leger in grensgebied’

Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in het Jordaanse stadje Mafraq, vlakbij de grens met Syrië. Foto AFP / Khalil Mazraawi

Syrische en Jordaanse troepen zijn gisteravond slaags geraakt in het gebied rond de grens tussen de twee landen. Beide landen zouden elkaar ongeveer een uur beschoten hebben, maar er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Persbureau Reuters meldt op gezag van een bron binnen de Syrische oppositie, die getuige zou zijn geweest van de gevechten, dat het Syrische leger gisteravond laat Jordanië zou hebben beschoten toen Syrische vluchtelingen probeerden de grens met het buurland over te steken. Volgens de activist van de oppositie reageerde Jordanië door twee grensposten van Syrië te beschieten. De beschietingen zouden een uur hebben geduurd.

Volgens een Jordaanse functionaris zijn er geen Jordaanse militairen omgekomen bij de beschietingen. De vuurgevechten zijn de meest serieuze vorm van militaire escalatie tussen Syrië en Jordanië sinds de volksopstand tegen president Assad zeventien maanden geleden begon. Jordanië, dat nooit een goede verstandhouding met het regime-Assad had, heeft door de opstand te maken met tienduizenden Syriërs die de grens met het koninkrijk proberen over te steken.


Grotere kaart weergeven

Clinton in Turkije voor gesprekken over val regime-Assad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat vandaag naar Istanbul om met Turkse leiders en leden van de Syrische oppositie te praten over de crisis in Syrië. Volgens de BBC zal Clinton met Turkije en de Syrische oppositieleiders praten over voorbereidingen die moeten worden getroffen voor het geval het regime van Assad ten val komt. Het formeren van een overgangsregering van nationale eenheid zou een van de gespreksonderwerpen zijn.

Clinton spreekt naar verwachting ook met Turkije over de ruim 50.000 Syrische vluchtelingen die het land heeft opgevangen sinds de opstand tegen Assad begon. De verwachting is dat Clinton meer humanitaire hulp voor de vluchtelingen zal toezeggen. Verder zal Clinton haar bezorgdheid uitspreken over berichten dat strijders van Al-Qaeda steeds vaker met de rebellen samenwerken in de strijd tegen Assad.