Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Vrouwen VS breken besmet estafetterecord

De vrouwenestafetteploeg van de Verenigde Staten heeft bij de Olympische Spelen in Londen een even historisch als besmet wereldrecord verbeterd. De Amerikaanse sprintsters wonnen vrijdagavond goud in 40,82 seconden en liepen de recordtijd uit 1985 van de toenmalige DDR uit de boeken.

Na 27 jaar is de internationale atletiekfederatie IAAF eindelijk verlost van een wereldrecord dat vrijwel zeker dankzij dopegebruik tot stand is gekomen. Na de val van de Berlijnse Muur werd bekend dat de DDR zijn atleten structureel met dopingprogramma’s ondersteunde. De tijd van 41,37 van Silke Gladisch, Sabine Günther, Ingrid Auerswald en Marlies Göhr, op 6 oktober 1985 in het Australische Canberra, lijkt op dubieuze gronden te zijn gerealiseerd.

De Amerikaanse sprintsters die in Londen een estafette voor het eerst onder de 41 seconden liepen waren achtereenvolgens: Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight en Carmelita Jeter. Van dat viertal had Felix al goud gewonnen op de 200 meter en Jeter zilver op de 100 en brons op de 200 meter.

De Amerikanen haalden ook hun gram op de zwakke prestaties op de laatste drie Olympische Spelen. Na de dominantie van de DDR op de 4x100 meter in de jaren zeventig, won de Verenigde Staten vier keer op rij: in 1984 in Los Angeles, in 1988 in Seoul (met de veelvuldig van dopegebruik verdachte wijlen Florence Griffith-Joyner), in 1992 in Barcelona en in 1996 in Atlanta. Daarna ging het steeds mis en wonnen de Bahama’s in Sydney (2000), Jamaica in Athene (2004) en Rusland in Peking (2008). Jamaica won vrijdag zilver, Oekraïne veroverde brons. Nederland – met Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel – werd zesde in 42,70. De Nederlandse estafettemannen plaatsten zich voor de finale van de 4x100 meter. De finale wordt zaterdagavond gelopen.