Video: de almachtige langoustine

Hoewel de kreeft de beste pr heeft, is het de langoustine die voor de meeste smaak zorgt, zelfs in kreeftensoep. Anders dan kreeften, waarvan het gros levend komt aanvliegen uit Canada of uit de Oosterschelde opgediept wordt, is de langoustine vaak al overleden -want ingevroren- bij aankomst. Er zijn proeven gedaan met het aanvoeren van levende langoustines in Den Oever, maar de kosten waren torenhoog en het bleek dan nog altijd moeilijk, zoniet onmogelijk om de beestjes op het volgende adres -meestal de restaurantkeuken- ook nog wriemelend aan te leveren.
In soep- en saussituaties zijn het vooral de koppen waar de voorkeur naar uitgaat, maar langoustines kunnen ook als kreeft gegeten worden. Richard Meijer, patron cuisinier van restaurant Mevrouw Meijer maakt er een heerlijk zomergerecht van met alleen een beetje boter en Pernod. In de video praat Richard over de filosofie van zijn zaak en hij verkeert in de veronderstelling dat het niveau van zijn restaurant, dat hij als traditioneel Frans restaurantje omschrijft, zo’n beetje het gemiddelde niveau van Nederland is. Was dat maar waar.