Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vervolging van de baan voor Goldman Sachs

Slecht. Slechter. Slechtst.

De reputatie van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is sinds de kredietcrisis van 2007 niet best. Als er nou één bank was die de wereld de crisis in had geholpen, dan was het deze grootste zakenbank ter wereld wel.

Hadden zij klanten niet op grote schaal ingewikkelde producten verkocht, waar ze zelf beter van werden als die producten in waarde daalden? In andere woorden: Goldman Sachs verkocht een slecht huis als villa en sloot tegelijk een verzekering af tegen de instorting. Zoals verwacht stortte het huis in en moest de verzekering Goldman Sachs uitbetalen.

Deze week maakte de Amerikaanse justitie bekend dat ze onvoldoende bewijs hebben voor vervolging wegens mogelijke fraude met rommelhypotheken.

... en dalers

DSM ook eens een negatieve uitzondering

Nee, dat hebben ze bij DSM de laatste jaren nog niet zo vaak meegemaakt. Het chemie- en voedselconcern uit Heerlen moest deze week bekendmaken dat de kwartaalwinst met 90 procent was gedaald. Dat was nieuw. DSM was meestal juist de positieve uitzondering. Ging het slecht, dan deed DSM het nog aardig. Met de resultaten deze week werd DSM wel weer uitzondering, maar een negatieve. De AEX ging bijna geheel omhoog, DSM ging naar beneden.

Dus liet het bedrijf weten dat het zeker 1.000 banen gaat schrappen, waarvan 400 in Nederland. Een dag later kwam het oude DSM weer in het nieuws: een overname in Brazilië om te groeien. Hier wat banen er af, daar wat er bij.