Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Valse start PSV - Zwolle pakt punt - Heracles niet langs VVV

PSV is slecht begonnen aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie. De winnaar van de Johan Cruijff Schaal ging vanavond in Waalwijk met 3-2 onderuit tegen RKC. Promovendus PEC Zwolle is zaterdag goed aan het seizoen begonnen. Op bezoek bij Roda JC werd het 1-1.

PSV kwam via Jeremain Lens weliswaar vroeg op voorsprong, maar ging mede door twee goals van Rodney Sneijder toch met lege handen naar huis.

PSV vergooide vorig seizoen zijn titelkansen in Waalwijk, maar bleek daar weinig van te hebben geleerd, schrijft persbureau Novum. Snel na de openingstreffer van Lens werkte Wilfred Bouma de bal achter zijn eigen doelman. Vijf minuten voor rust maakte Sneijder er op aangeven van Florian Jozefzoon 2-1 van.

Sneijder sloeg vroeg in de tweede helft opnieuw toe. Deze keer werd de van Ajax overgekomen speler op maat bediend door Fransman Teddy Chevalier. De frustratie leek daarna bij PSV de overhand te krijgen, wat resulteerde in gele kaarten voor Mark van Bommel, Bouma en Lens.

Door een plotselinge aansluitingstreffer van invaller Tim Matavz keerde de spanning toch weer terug, zeker toen Guy Ramos binnen een mum van tijd twee gele kaarten incasseerde. Met een man meer leek PSV zelfs op 3-3 te komen, maar een goal van Van Bommel werd afgekeurd omdat de in buitenspelpositie staande Kevin Strootman de keeper hinderde. Dichter bij een doelpunt kwam PSV niet meer.

Zwolle in vorm

De Zwollenaren, na acht jaar terug in de Eredivisie, begonnen uitstekend aan de wedstrijd en stonden binnen zeven minuten op voorsprong. Broerse kon uit een hoekschop van dichtbij binnenkoppen. Zwolle-spits Fred Benson volleyde even later nog net naast het doel, waarna de teams de kleedkamer opzochten.

In de tweede helft trokken de Limburgers de stand na dertien minuten weer gelijk. Een mooie steekpass van Mitchell Donald dwars door de Zwolse verdediging kwam bij Malki terecht, die de bal koel in het doel schoof.

Scheidsrechter Dennis Higler liet Donald een paar minuten later zijn tweede gele kaart van de wedstrijd zien, waarop de oud-Ajacied kon inrukken. Beide teams konden in het laatste halfuur niet meer serieus gevaarlijk worden.

Almelo begint met gelijkspel

Heracles Almelo is er niet in geslaagd om het seizoen te beginnen met een thuiszege. In het Polman Stadion bleef de ploeg van trainer Peter Bosz tegen VVV-Venlo steken op 1-1. Everton zette Heracles nog wel op voorsprong, maar kort voor de pauze maakte Brian Linssen gelijk.

Heracles verzuimde om na de vroege openingsgoal verder weg te lopen bij VVV. De gelijkmaker van Linssen, die scoorde met een fraaie boogbal, kwam volledig uit de lucht vallen. Bijna gingen de Limburgers zelfs met drie punten aan de haal. Ricky van Haaren raakte in de tweede helft de lat.