Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht zaterdag

Film

The Quick Gun (Sidney Salkow, 1964, VS). Audie Murphy vergaarde 33 medailles als soldaat in WO II. Zijn heldendom leverde hem (via James Cagney) een Hollywoodcarrière op waarin hij, met zijn sterke accent uit Texas, voornamelijk uitblonk in cowboyrollen. In deze doorsnee western helpt Murphy, als ‘gunslinger’ en voormalige boef Clint Cooper, een stadje verdedigen tegen zijn voormalige bendegenoten. James Best speelt de sheriff.BBC 2, 15.30-17.00u.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Eerste deel van trilogie over tiener Marty McFly (Michael J. Fox) en de als race-auto vermomde tijdmachine van Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd). Daarin reist hij dertig jaar terug, naar 1955, om te bewerkstelligen dat zijn ouders elkaar ontmoeten. De Back to the Future-cyclus is een compendium van de Amerikaanse populaire geschiedenis. De architectuur van het kleine Californische stadje blijft herkenbaar in de verschillende historische (1885, 1955, 1985 en 2015) verschijningsvormen. De drie films verkennen ook klassieke Amerikaanse genres als de western, met sciencefiction als verbindend element. RTL7, 19.00-21.20u.

Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdsniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. Met Lea Thompson als Lorraine. RTL7, 21.20-23.30u.

Back to the Future Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Slotdeel van de trilogie. Marty reist terug naar 1885 om Doc te redden uit de handen van schurk Mad Dog Tannen. Met rechtstreeks uit westerns gekopieerde scènes en muziek. RTL7, 23.30-01.45u.

Ellis in Glamourland (Pieter Kramer, 2004, NL). Linda de Mol is een armlastige alleenstaande moeder die van Joan Collins leert hoe je een miljonair aan de haak moet slaan maar uiteindelijk meer haar hart laat spreken dan haar portemonnee. Reguliere romantische komedie met meerwaarde door hilarische aanpak van de regisseur en ironische bijrollen. Ned.3, 20.05-21.45u.

Amazones (Esmé Lammers, 2004, NL). Door kritiek en publiek ondergewaardeerde, vrijgevochten misdaadkomedie was voor hetzelfde geld een hit geworden en uitgegroeid tot een essentiële beschrijving van de Nederlandse samenleving. Vier vrouwen uit Breda-Noord besluiten om sterk uiteenlopende redenen samen een bank te beroven. Prikkelend tegendraadse cast: Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan en Susan Visser. Ned.3, 22.05-23.50u.

Opera

Parsifal. Bijna rechtstreekse uitzending vanaf de Festspiele in Bayreuth, waar om vier uur vanmiddag Wagners opera Parsifal begint, in de regie (uit 2008) van Stefan Herheim en onder muzikale leiding van Philippe Jordan. Met Detlef Roth als Amfortas, Diógenes Randes (Titurel), Kwangchul Youn (Gurnemanz), Burkhard Fritz (Parsifal), Thomas Jesatko (Klingsor) en Susan Maclean (Kundry). Arte, 17.15-22.30u.

Radio

Podium op zaterdag. Rechtstreeks vanaf het Grachtenfestival (dat tot en met 19 augustus duurt) presenteert Hans Haffmans Earbytes, met behalve interviews ook korte optredens van deelnemende muzikanten. Radio 4, 17.02-18.00u.