Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Turkije en VS bereiden zich voor op ‘ergst denkbare scenario’s in Syrië’

Turkije en de Verenigde Staten richten een taakgroep op om zich voor te bereiden op de ergst denkbare scenario’s in Syrië, zoals de mogelijke inzet door het bewind in Damascus van chemische wapens tegen zijn tegenstanders.

Een man kijkt uit over de Syrische Golanhoogvlakte, vlakbij de grens met Israël. Turkije en de VS zeggen zich voor te bereiden op de 'ergst denkbare scenario's' in Syrië. Foto Reuters / Ronen Zvulun

Turkije en de Verenigde Staten richten een taakgroep op om zich voor te bereiden op de ergst denkbare scenario’s in Syrië, zoals de mogelijke inzet door het bewind in Damascus van chemische wapens tegen zijn tegenstanders. Dat hebben de Turkse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse zaken Hillary Clinton en Ahmet Davutoglu vanmiddag gezegd.

De taakgroep zal zich toeleggen op het uitdenken van een reactie op de verslechtering van de omstandigheden in Syrië. In het geval van een chemische aanval zullen leger, inlichtingendiensten en politiek met een gezamenlijke reactie moeten komen. Daarbij moet gedacht worden aan het oprichten van medische noodhospitaals en de opvang van een groeiende stroom vluchtelingen uit Syrië.

Clinton en Davutoglu hebben ook gesproken over de mogelijkheid no fly-zones boven bepaalde delen van Syrië af te dwingen. Dat zou daadwerkelijk militair ingrijpen in Syrië betekenen, zoals westerse en Arabische landen vorig jaar in Libië deden om het regime van Gaddafi op de knieën te dwingen. Hoe waarschijnlijk de optie is dat er no fly-zones boven Syrië komen, zeiden Clinton en Davutoglu vanmiddag niet.

‘Opnieuw gevechten gaande in Damascus’

Het Syrische leger heeft vanochtend volgens activisten van de oppositie een voorstad van Damascus bestookt met mortieren en artillerie. De beschietingen komen een dag nadat rebellen van de oppositie in voorstad Al-Tal een groep medewerkers van een regeringsgezind televisiekanaal zouden hebben ontvoerd. De rebellen ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering.

Syrische en Jordaanse troepen zijn gisteravond laat slaags geraakt nadat volgens bronnen bij de Syrische oppositie het Syrische leger het vuur opende op Jordanië toen een groep Syrische vluchtelingen de grens met het buurland wilde oversteken. Beide landen zouden elkaar ongeveer een uur beschoten hebben, maar er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.