Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Trainers zoeken in het nieuwe voetbalseizoen naar eerherstel

Achttien trainers gaan ieder op hun eigen manier op zoek naar succes. De eredivisie is het perfecte podium voor coaches om een in het slop geraakte carrière weer vlot te trekken.

Rehabilitatie. Voor tal van coaches staat het nieuwe voetbalseizoen in het teken van eerherstel. De eredivisie is het ideale podium voor Nederlandse trainers om een in het slop geraakte carrière weer vlot te trekken.

Neem de trainers die als internationals in 1988 naam maakten door de Europese voetbaltitel op te eisen. Veelal discipelen van Johan Cruijff, die veel te snel de stap van voetballer naar het coachschap maakten. De trainercarrières van Ronald Koeman, Erwin Koeman, Jan Wouters en Marco van Basten stonden na verschillende mislukkingen onder grote druk.

Ronald Koeman wist zich vorig seizoen op knappe wijze te revancheren als coach van Feyenoord. De voormalige verdediger eindigde met de Rotterdamse club als tweede en werd door velen gezien als nieuwe bondscoach. Erwin Koeman (RKC), Wouters (FC Utrecht) en Van Basten (Heerenveen) willen komend seizoen graag laten zien dat er wel degelijk een toptrainer in hen schuil gaat.

Dick Advocaat werd in 2004 als bondscoach van Oranje verguisd, maar revancheerde zich de afgelopen acht jaar in het buitenland met Zenit Sint Petersburg en als bondscoach van Zuid-Korea en Rusland. Advocaat keerde als een gelouterde coach terug naar de eredivisie en is naar Nederland teruggekeerd voor één doel: de landstitel met PSV.

Fred Rutten had die titel de afgelopen jaren heel graag met de Eindhovense voetbalclub willen veroveren, maar na drie mislukte pogingen volgde ontslag. Rutten krijgt een herstart bij Vitesse. Robert Maaskant, vorig seizoen bij het Poolse Wisla Krakau ontslagen, hoopt op rehabilitatie bij FC Groningen.