Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vechtsport

Taekwondoka Mollet (33) verliest snel bij zijn debuut

Taekwondoka Tommy Mollet werd vrijdagavond in de kwartfinales uitgeschakeld. De Nederlander berustte snel in zijn lot. „Ik heb er ook van genoten.”

Tommy Mollet maakte ooit toiletten schoon en verrichtte verkeersmetingen om zijn bestaan als taekwondoka te kunnen bekostigen. Met zijn olympische debuut in Londen ging op zijn 33ste een droom in vervulling, al duurde zijn optreden slechts twee wedstrijden. Hij verloor in de kwartfinales van de Armeniër Arman Jeremjan (6-4).

Mollet greep in januari zijn laatste olympische kans. Hij behaalde al medailles bij het WK (brons in 2007) en het EK (zilver in 2005), maar werd voor de vorige drie Zomerspelen niet uitgezonden naar het kwalificatietoernooi. Steeds was een ander beter of koos de bondscoach voor uitzending in een andere gewichtsklasse.

De ommekeer voor Mollet kwam vorig jaar met het ontslag van de Koreaanse bondscoach Soung Dae-jung, die weigerde te trainen met het in 2009 ingevoerde elektronische scoresysteem. De taekwondoka voelde zich prettiger bij de gedetailleerde aanpak van de Cubaan Nelson Saenz. Ook werd hij geholpen door sportpsycholoog Rico Schuijers.

Mollet moest voor zijn olympische ambities overstappen van de niet-olympische gewichtsklasse tot 74 kilogram naar de categorie tot 80 kilogram. Hij voelde zich met zijn 1.78 meter soms Klein Duimpje tussen taekwondoka’s van een kop groter. Voordeel was dat hij met het nieuwe elektronische harnas zijn tegenstander niet hard zou hoeven te raken op romp en hoofd om toch te scoren.

De enige Nederlandse taekwondoka bij deze Zomerspelen won vrijdagavond in de ExCel Arena zijn eerste wedstrijd tegen de Egyptenaar Ahmed Abdelrahman (9-8). Na zijn nederlaag tegen Jeremjan moest hij hopen dat de Armeniër de finale zou bereiken, zodat hij via de herkansing nog een bronzen medaille kon winnen. Dat gebeurde echter niet.

De taekwondo berustte in zijn nederlaag, omdat hij niet een van de favorieten was. „Natuurlijk wilde ik naar de finale”, reageerde hij tegenover RTL. „Maar dit is een mooi podium en de sfeer is fantastisch. Ik heb er ook van genoten.”

Mollet relativeerde zijn nederlaag met de kennis van een laatbloeier, die ooit als het grootste talent werd beschouwd. „We hebben heel veel goede faciliteiten in Nederland, zeker voor A-sporters. Maar voor wie daar net onder zit, is het vaak een stuk moeilijker. In die situatie zat ik twee jaar geleden. Met hard werken, veel inzet en een beetje geluk ben ik hier gekomen.”