Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Spoorboekje Spelen dag 15: stijgen de hockeyers nóg een keer tot grote hoogten?

Mink van der Weerden, zeer belangrijk dit toernooi met zijn verwoestende strafcorner, illustratief voor de beleving die Nederland tot nog toe aan het daglicht stelt in de wedstrijden. AFP / Indranil Mukherjee

Was de galavoorstelling van de Nederlandse hockeyers in de halve finale het hoogtepunt, of kunnen de mannen van bondscoach Paul van Ass zich nog één keer volledig opladen? Vanavond het antwoord in de strijd om goud tegen vice-wereldkampioen Duitsland.

Dat de Duitsers in de finale staan is vrij verrassend want vrijwel iedereen rekende op Australië. Dat versloeg de Duitsers in de eindstrijd op het WK in 2010 en won de laatste vier jaar de Champions Trophy. De Aussies golden dit jaar dan ook als topfavoriet voor goud en stonden donderdag tot tweemaal toe voor in de halve finale. Die werd uiteindelijk toch met 4-2 door Duitsland gewonnen door drie treffers in negen minuten. Oranje is gewaarschuwd.

Twitter avatar mbalkestein Marcel Balkestein Goedemorgen! Ben ik wakker! JA! Eerste gedachte? GOUD winnen met dit bijzondere team en zeker voor #klaasvermeulen #GoTeamNL #1tean #OS2012

Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat Nederland in het vierde pouleduel met 3-1 won van de Duitsers, ook al hadden beide genoeg aan een remise om een plek in de halve finales veilig te stellen. Doelman Jaap Stockmann speelde toen bijzonder sterk en in de tweede helft klom Oranje toen voor het eerst richting het hoge niveau dat het in de 9-2 van eergisteren tentoonspreidde:

NRC-sportredacteur Rob Schoof zat er met zijn neus bovenop toen Groot-Brittannië werd vernederd. Een sportieve aardbeving grotendeels opgewekt door de bekritiseerde bondscoach Van Ass, schreef hij gisteren.

“Toen hem twee jaar geleden werd gevraagd de vastgelopen ploeg vlot te trekken stemde hij in, op voorwaarde dat hij ook echt de baas werd. Dat betekende allereerst het einde van het risicoloze schuifhockey dat al een paar jaar het aanzien amper waard was. ‘Naar dat hockey wil ik op mijn vrije zondag niet kijken’, zegt hij dan. Van Ass stak zijn energie in het creëren van ‘een aanvallende bende’, met als doel: zoveel mogelijk scoren. Haaks op de internationale trend stopte hij de krachttrainingen en verving ze door snelheidstrainingen. ‘Hockey is geen krachtsport, het is een behendigheidssport. Dat combineren we met snelheid. En dat betaalt zich ongelooflijk uit.’”

De uitdaging voor de bondscoach vanavond is zijn ploeg terug te halen van die grote hoogte, beide voeten op de grond, en ze dan opníeuw lanceren. Op dit moment lijkt de ploeg voor hem, en voor elkaar door het vuur te gaan. Vanavond, 21.00 uur: Duitsland-Nederland!

Latijns-Amerikaans onderonsje in voetbalfinale

Iedereen verwachtte Brazilië wel in de finale van het olympisch voetbaltoernooi. De selectie telt vrijwel alleen maar namen die op een WK niet zouden misstaan. Absolute sterspeler is Neymar, die spits Leandro Damiao - ook geen kleintje - veelal voorziet van fijne balletjes waaruit het prima scoren is.

Vanmiddag om 16.00 uur is Mexico op Wembley de tegenstander. De Mexicanen zijn een meer verrassende finalist: in de halve eindstrijd werd Japan uitgeschakeld terwijl de Aziaten favoriet waren. In die pot vielen overigens twee heerlijke goals:

Hoewel Brazilië op papier de beste papieren heeft mag het zich allerminst zeker wanen van goud. Nog nooit won het de olympische hoofdprijs en het is pas voor het eerst sinds 1988 dat de Seleçao in de finale staat. Destijds ging de Sovjet-Unie er in de verlenging vandoor met goud (2-1) en werd ene Romário topscorer van het toernooi, waarna de 22-jarige goaltjesdief enkele weken later in Eindhoven terechtkwam.

Derde goud voor Bolt?

Vier jaar geleden deed hij het, en waarom nu niet opnieuw? Zijn 100 en 200 meter waren al superieur, nee Usain Bolt maakt vanavond opnieuw een trio aan gouden plakken compleet. Natuurlijk, op de estafette is hij afhankelijk van zijn medelopers. Maar wordt het stokje soepel overgegeven, dan kan Jamaica weinig gebeuren.

In het team lopen met Yohan Blake erbij de gouden en zilveren plak van beide sprintnummers. Ook de andere lopers mogen er zijn, zelfs nu Asafa Powell geblesseerd is. Op het WK in Daegu vorig jaar werd het wereldrecord nog even aangescherpt tot 37,04. De Verenigde Staten zijn de grote uitdager met lopers als Tyson Gay, Justin Gatlin en Ryan Bailey.

Verder is het heel leuk dat Nederland ook meeloopt. De verrassende Europees kampioen van eerder deze zomer in Helsinki plaatste zich gisteren in de series ternauwernood. Het is dat Groot-Brittannië werd gediskwalificeerd en de Oranjelopers met de achtste en laatste tijd door mochten naar de finale.

En dan verder nog

De atletiek beleeft op zo’n een-na-laatste dag uiteraard flink wat finales. Op een rijtje: hoogspringen voor vrouwen, speerwerpen bij de mannen en de 5.000 meter, ook voor mannen. De vrouwen werken dan nog hun finale op de 800 meter en de estafette 4×400 meter af. Dit alles vanaf 20.00 uur.

De zaalsporten breien er vanavond ook een eind aan. Daar alleen maar vrouwenfinales, te weten bij het handbal (Noorwegen-Montenegro), basketbal (VS-Frankrijk) en bij het volleybal de topper tussen Brazilië en de Verenigde Staten.