Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Scholiere op souplesse naar brons

Laura Smulders won vrijdag verrassend een bronzen medaille bij het fietscrossen. Raymon van der Biezen en Twan van Gendt vielen net buiten de prijzen.

Laura Smulders juicht na haar derde plaats achter Mariana Pajon en Sarah Walker.
Laura Smulders juicht na haar derde plaats achter Mariana Pajon en Sarah Walker. Foto Reuters

Laura Smulders mist haar vriendinnen van het atheneum wel eens, nu ze krap een jaar bij de BMX-selectie hoort. Ze zouden met z’n allen haar finaledag in Londen op televisie bekijken. Smulders skypete ’s ochtends nog met haar vriendinnen en won ’s middags olympisch brons.

Waar Smulders (18) na moeizame halve finales een medaille won in de beslissende run, deden de mannen het andersom. Raymon van der Biezen en Twan van Gendt bereikten eenvoudig de eindstrijd, maar werden in de finale vierde en vijfde. „De medaille van Laura is maar een schrale troost”, treurde Van Gendt.

Bondscoach Bas de Bever zag de drie finaleplaatsen van vier Nederlandse BMX’ers als bewijs dat zijn voorbereiding de juiste is geweest. De fietscrossers trainden in Papendal op een kopie van de olympische baan. „Mijn filosofie is dat de groep sterker is dan het individu. Wij deden alles samen. Dat stoort wel eens, maar het heeft ons ook drie finalisten gebracht. Een groot deel van de medaille is te danken aan het voordeel van onze eigen baan. Alleen de Amerikanen hadden er ook eentje liggen.”

De BMX-baan in Londen – 450 meter – is niet te vergelijken met het parcours van vier jaar geleden in Peking. De sport heeft na het olympische debuut een enorme vlucht genomen. Het aantal fietscrossers groeide, het materiaal is beter en de begeleiding is professioneler. „De banen zijn veel uitdagender, spectaculairder en extremer. We zijn op de eerste zestig meter drie kilometer per uur sneller dan vier jaar geleden”, vertelde Jelle van Gorkom, die net volledig hersteld is van een zware val en in Londen sneuvelde in de kwalificatie.

BMX heeft net als beachvolleybal alles wat het IOC graag van zijn jongste sporten ziet: korte wedstrijden, hippe sporters en entertainment – in dit geval van een dj en stuntfietsers. Het trok een zichtbaar jonger publiek naar het olympisch park dan bij de traditionele disciplines. Van Gorkom: „Het is ook voor buitenstaanders fantastisch. Snelheid, actie en valpartijen vindt iedereen mooi.”

Smulders bewees in haar finale haar slimheid op het parcours waarop ze oeverloos heeft geoefend. Ze mocht op basis van de uitslagen in de halve finales als zevende van de acht haar plek op de startheuvel kiezen en ging voor de buitenste. Ze mikte als enige niet op de eerste binnenbocht en lag ondanks de extra meters meteen vierde, waarna ze op techniek en souplesse het plaatsje won dat nodig was voor brons, achter de Colombiaanse winnares Mariana Pajon en de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker.

„Ze is helemaal flabbergasted, ze weet even niet wat ze moet zeggen”, vertelde De Bever voor de medailleceremonie. „Het is niet te geloven”, reageerde Smulders. „Ik kwam over de finish en werd gek. Ik kom net kijken en had gehoopt op de finale. Met een plek in de topzes was ik echt gelukkig geweest. Nu heb ik een medaille gewonnen tussen meiden met veel meer kracht. Ze zijn bijna allemaal al eens wereldkampioen geweest.”

Maar Smulders had geen enkele moeite tien mannelijke verslaggevers te vertellen over hoe ze met haar broer voor het eerst op een BMX-fiets zat, de opofferingen én haar komende herexamen geschiedenis. Ze had in de voorbereiding niet echt goed kunnen leren, maar dat vonden haar ouders gelukkig niet erg, lachte ze.

Smulders’ olympische optreden was even onzeker na een kort geding van haar concurrente Lieke Klaus, die niet bij de nationale selectie traint. Klaus kreeg geen gelijk, waarna ze in enkele interviews vertelde dat ze op Papendal te maken heeft gehad met seksuele intimidatie, haat en nijd. De Bever beschermde haar volgens de BMX’ster niet en deed zelfs mee met de pesterijen van de mannen.

„De medaille zegt alles, denk ik”, zei De Bever vrijdag. „Ik hoef daar verder ook niet heel veel over te roepen. Als degene die is geselecteerd een bronzen medaille pakt, dan is het volgens mij vrij duidelijk. Het is geen genoegdoening voor mij, maar wel voor Laura.”

Smulders stelde dat ze geen last heeft gehad van de situatie. „Het was een rechtszaak tegen de KNWU, niet tegen mij. Bas heeft gekozen voor wie volgens hem de meeste kans heeft op een medaille. Ik vind het heel jammer dat ze zo haar frustratie heeft geuit. Ja, de jongens hebben het over seks, zo gaat dat met jongens. Misschien moet je een beetje hard zijn. Ik zeg het wanneer het genoeg is. En als ze als grap mijn auto eens vol slingers hangen, pak ik ze gewoon terug.”