Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Samsom bij start campagne: Nederland wil optimisme terug

Diederik Samsom presenteerde vorige maand in Den Haag het verkiezingsprogramma van de PvdA. Foto Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

Het roer moet om in Nederland. Dat stelt PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom vandaag bij de start van de campagne van zijn partij in Den Bosch. Nederland moet volgens Samsom af van de ieder-voor-zichmentaliteit en ‘samen de schouders eronder zetten om uit de recessie te komen’.

“Nederland smacht ernaar om zijn optimisme, verbondenheid en kracht weer terug te vinden.”

Samsom stelt dat Nederland de afgelopen twee jaar is weggezakt in een recessie, terwijl omringende landen bleven groeien. “Het vertrouwen van mensen in de economie daalde tot een dieptepunt en honderdduizend mensen verloren hun baan. Publieke voorzieningen werden uitgehold en verschillen tussen groepen mensen werden vergroot.”

De PvdA-leider waarschuwde zaterdag voor ‘simpele schijnoplossingen’.

“De een roept dat de overheid gewoon te veel geld uitgeeft en dat bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen de eenvoudige uitweg is. Een derde zal vooral anderen de schuld geven van de situatie waarin we zitten. De werkelijkheid is dat deze crisis niet is op te lossen met alleen bezuinigen, anderen de schuld geven of louter meer geld uitgeven.”

Volgens Samsom moet Nederland echter behalve bezuinigen ook investeren. De rekening van de crisis moet eerlijk worden verdeeld en cruciale sociale voorzieningen moeten worden versterkt, zegt hij:

“Nederland socialer maken, juist in moeilijke tijden is dat nodig. Maar de realiteit vraagt ook om een partij die begrijpt dat het geld ook verdiend moet worden.”