Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Running mate Ryan: Obama staat voor vier jaar mislukkingen

Mitt Romney samen met zijn nieuwe running mate Paul Ryan, ten tijde van de bekendmaking van de kandidatuur van Romney. Foto Reuters/Spencer Green

Paul Ryan is vanmiddag zoals verwacht officieel door Mitt Romney gepresenteerd als kandidaat voor het vice-presidentschap, waarna hij zijn eerste toespraak hield in deze hoedanigheid. Hij zette hierin direct vol de aanval in op president Obama.

Volgens Ryan is Obama verantwoordelijk voor ‘mislukking op mislukking’ in zijn eerste periode als president, zo blijkt uit berichten van persbureau AP. De huidige president heeft “het ergste economische herstel in zeventig jaar geleid”, aldus Ryan. Hij benadrukt daarbij dat de werkloosheid al drie jaar lang boven de acht procent ligt, de langste periode sinds de ‘Grote Depressie’.

‘ik heb de moed de waarheid te vertellen’

De nieuwe ‘running mate’ van Romney heeft een omstreden bezuinigingsplan klaarliggen, en laat weten niet “weg te duiken voor de moeilijke kwesties”, en benadrukt dat hij “de moed heeft om de waarheid te vertellen”.

Paul Ryan is de de Republikeinse voorzitter van het invloedrijke begrotingscomité van het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft de afgelopen tijd al geregeld forse kritiek geuit op Obama, die volgens hem te weinig durfde te bezuinigen. Ryan noemde de politiek van Obama eerder “een recept voor een schuldencrisis en de neergang van Amerika”.

‘Vuurwerk tussen Obama en Ryan’

Buitenlandredacteur Ykje Vriesinga laat weten “vuurwerk tussen Ryan en Obama” te verwachten, omdat Ryan heel uitgesproken is over zijn bezuinigingsplannen:

“Hij is daar meer uitgesproken in dan Mitt Romney. Obama kan Ryan aanvallen op de plannen die hij op schrift heeft gesteld. Ryan wil bijvoorbeeld fors bezuinigen op gezondheidszorg. Dat doet het niet goed bij oudere kiezers. Maar Ryan heeft veel te bieden. Hij is jong, energiek en charismatisch. Hij gaat de campagne van Romney nieuwe energie geven. Maar er is ook een risico voor de wat saaie Romney: hij kan worden overtroffen door zijn running mate.”

Deze kandidatuur is voor Ryan zelf dan ook een grote opsteker, aldus Vriesinga:

“Ook als het team Romney-Ryan dit jaar verliest, is hij opgewaardeerd tot een geloofwaardige presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016.”

Wie de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap wordt is al duidelijk: Obama presenteert tijdens de Democratische Conventie, begin september, zijn huidige vice-president Joe Biden als zijn running mate.