Ryan running mate Romney - ‘veilige én spannende keuze’

Foto Reuters / Larry Downing

Mitt Romney presenteert afgevaardigde Paul Ryan vanmiddag als zijn kandidaat voor het vice-presidentschap. Dat meldden Amerikaanse media vanochtend op basis van bronnen rond de Republikeinse partij. Ryan wordt later vandaag officieel als ‘running mate’ gepresenteerd.

Romney houdt vanmiddag om drie uur Nederlandse tijd een bijeenkomst in Norfolk, Viriginia. Daar zal hij volgens een Republikeinse bron van persbureau AP bekend maken dat Ryan zijn kandidaat voor het vice-presidentschap is.

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney I am proud to announce @PaulRyanVP as my VP. Stand with us today. http://t.co/0lH4WbTW #RomneyRyan2012

Paul Ryan is de de Republikeinse voorzitter van het invloedrijke begrotingscomité van het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft de afgelopen geregeld forse kritiek geuit op Obama, die volgens hem te weinig durfde te bezuinigen. Ryan noemde de politiek van Obama “een recept voor een schuldencrisis en de neergang van Amerika”.

Ryan tegelijk veilige en spannende keuze Romney

Romneys selectie van Paul Ryan als running mate is een veilige keuze, die tegelijkertijd de race spannender zal maken, zegt onze buitenlandredacteur Ykje Vriesinga in een reactie:

“Een veilige keuze omdat Ryan een smetteloos persoonlijk verleden heeft - een groot contrast met Sarah Palin vier jaar geleden. En toch een spannende keuze: de presidentsverkiezingen zullen met Ryan gaan over de rol van de overheid in de samenleving. Ryan wil de overheid drastisch inkrimpen. Hij is daar meer uitgesproken in dan Mitt Romney. Dit belooft vuurwerk tussen Ryan en Obama.”

Ryan mag bij de Repbulikeinen een rijzende ster zijn en inhoudelijk zijn, maar dat laatste kunnen de Democraten ook tegen hem gebruiken, legt Vriesinga uit:

“Paul Ryan is een man van plannen, hij is inhoudelijk. Dat is een kracht, maar ook een zwakte. Obama kan Ryan aanvallen op de plannen die hij op schrift heeft gesteld. Ryan wil bijvoorbeeld fors bezuinigen op gezondheidszorg. Dat doet het niet goed bij oudere kiezers. De Democraten zullen proberen om Ryan als te schilderen als een politicus met extreme standpunten. Iemand die ouderen van dagen en de zieken hun steun afpakt.”

Ryan verkozen boven Portman, Rubio en Pawlenty

Naast Ryan werden de afgelopen weken nog andere kandidaten voor het Republikeinse ‘vp’- ticket genoemd. Romney zou Ryan nu verkozen hebben boven de senatoren Rob Portman en Marco Rubio, en de oud-gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty, die eerder meedeed aan de Republikeinse voorverkiezingen.

Wie de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap wordt is niet spannend: Obama presenteert op de Democratische Conventie begin september huidig vice-president Joe Biden als zijn running mate.