Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Reuzenbovist en sla met paddestoelen

Wie wild plukkend door bos en wei loopt, weet natuurlijk niet altijd precies wat hij of zij tegen komt. Niet iedereen kan zo gelukkig zijn om, zoals ik net, een mooie, strakke, witte, ronde reuzenbovist te vinden. Wie niet zo gelukkig is, koopt of zoekt cantharellen en zijn champignons ook prima.

De soep wordt door Ria Loohuizen in Van nature gemaakt met melganzevoet, brave hendrik en weidekringzwammen. De salade met paddestoelen kan in plaats van met wilde blaadjes ook met gekochte gemengde sla en waterkers gemaakt worden.

Soep van reuzenbovist en zevenblad

2 dunne preien, 1 of 2 aardappelen, 3 ons zevenblad (of spinazie of snijbiet), boter, olijfolie, 1,5 l groente- of kippenbouillon, 100 g ontbijtspek in blokjes, 250 g reuzenbovist, of cantharellen of champignons

Snijd de aardappelen in blokjes en de prei in ringetjes. Was en snijd het zevenblad (snijbiet, spinazie). Verhit 1 eetlepel boter en 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak daarin de prei tot die zacht wordt. Doe er de aardappelblokjes bij en de groente en bestrooi het geheel met peper en zout. Laat een paar minuten bakken en voeg dan de bouillon toe. Kook de groenten zachtjes tot de aardappelen gaar zijn. Pureer met de staafmixer – het hoeft niet héél glad te worden.

Snijd een paar plakken van de reuzenbovist en pel het buitenste vel daarvan af. Snijd de paddenstoel in blokjes. Wie cantharellen of champignons heeft, borstelt die schoon en snijd grote exemplaren in tweeën.

Verwarm in een koekenpan twee lepels olijfolie en bak daarin op niet al te hoog vuur het spek een minuut of vijf. Draai het vuur wat hoger en voeg de paddestoelen toe, bak ze, ze geregeld omscheppend, een kleine tien minuten. Bestrooi het geheel met weinig zout en royaal peper.

Schep de soep in borden en doe er royaal paddestoelen in.

Sla van blaadjes en bloemen met paddestoelen

1,5 ons sla bestaande uit, bijvoorbeeld: waterkers, (wilde) rucola, bloemen van Oost-Indische kers, blaadjes van duizendblad (alleen de veertjes), blaadjes van zevenblad, klaverzuring, een paar fijngehakte steeltjes van adderwortel, wat blaadjes en bloemetjes van hondsdraf, bloemetjes van tuingeranium en/of balsemien, 2 ons cantharellen, olijfolie, plakje Franse zachte geitenkaas, 3 el balsamicoazijn

Was en droog en eventueel hak of scheur, de slablaadjes. Doe ze op een grote platte schaal, zorg dat de bloemetjes een beetje zichtbaar zijn.

Bak de cantharellen (of welke andere paddestoelen dan ook) tien minuten op niet al te hoog vuur. Bestrooi ze met peper en zout en schep ze uit de pan. Giet de balsamico-azijn in de pan en laat die even bubbelen. Doe de olie erbij en roer goed tot een dikke saus, draai het vuur uit en laat de vinaigrette wat afkoelen en doe die in een kannetje.

Leg de paddestoelen op de sla, verkruimel de geitenkaas eroverheen en zet hem op tafel met de vinaigrette erbij. Laat iedereen op zijn of haar eigen bord wat vinaigrette toevoegen of hussel het geheel aan tafel om. Direct eten.