Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Piloot Poch berecht in megaproces

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch moet vanaf 25 oktober in Buenos Aires terechtstaan wegens het uitvoeren van zogeheten ‘doodsvluchten’ ten tijde van het militaire bewind (1976-1983).Een Argentijnse rechtbank heeft dat deze week bepaald. Poch is een van zeventig verdachten in een megaproces tegen verdachten van misdaden tijdens de dictatuur.

Poch (60 jaar) zit al drie jaar in voorarrest. Hij wordt ervan verdacht dat hij tegenstanders van de junta vanuit vliegtuigen in zee heeft gegooid. De sinds 1988 in Nederland wonende Poch werd opgepakt na aangifte van collega’s. Zij beweerden dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali had verteld dat hij dodenvluchten had uitgevoerd. De arrestatie volgde toen hij als piloot bij Transavia de laatste vlucht voor zijn pensionering maakte naar Spanje.

Poch ontkent. Zijn advocaat Gert-Jan Knoops heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd te regelen dat Poch na betaling van een borgsom in Buenos Aires in vrijheid het proces mag afwachten.