Dit is een artikel uit het NRC-archief

Atletiek

Bolt pakt derde gouden plak met wereldrecord 4×100 m - Nederland zesde

Usian Bolt wint opnieuw goud in de 4x100 meter estafettesprint. Foto AFP / Gabriel Bouys

Usain Bolt is erin geslaagd om met zijn teamgenoten opnieuw goud te veroveren door de 4 keer honderd meter estafettesprint te winnen door het wereldrecord te verbreken. Het is zijn derde gouden plak. Het Nederlandse estafetteteam eindigde als zesde.

De vier Jamaicaanse heren deden 36.84 seconden over de race. Het team, dat naast Bolt bestaat uit Nesta Carter, Michael Frater en Yohan Blake hebben hun eigen wereldrecord van vorig jaar aangescherpt, dat stond op een tijd van 37.04. Dat record werd neergezet tijdens de wereldkampioenschappen in Daegu.

Churandy Martina, Patrick van Luijk, Giovanni Codrington en Brian Mariano waren in de finale een tiende van een seconde langzamer dan vrijdag in de halve eindstrijd (38,39). Alleen Australië was langzamer. Canada, dat als derde finishte, werd gediskwalificeerd.

Achter het team van Jamaica eindigden de Verenigde Staten als tweede. De Amerikaanse eindtijd (37,04) was precies gelijk aan het oude wereldrecord. Trinidad en Tobago (38,12) veroverde brons.