Dit is een artikel uit het NRC-archief

Televisie

Omstreden programma over keuze pleegouders definitief van de baan

John de Mol vorig jaar bij een persconferentie waarin hij aankondigde dat Talpa samen met Sanoman SBS overnam. Foto NRC / Maurice Boyer

Televisieproducent Talpa gaat geen tv-programma maken waarin pleegkinderen hun pleegouders zouden gaan kiezen. Dat meldt de NOS. Het bedrijf van John de Mol heeft besloten het programma niet te maken vanwege de storm van kritiek die het programma op voorhand kreeg.

Een woordvoerder van De Mol zegt tegen de NOS dat de tv-producent geen zin heeft om steeds te moeten uitleggen dat hij alleen maar goede bedoelingen met het programma heeft:

“Hij is nu in een fase van zijn leven gekomen dat hij geen zin meer heeft om zich altijd te moeten verdedigen tegen aanvallen waar je je niet tegen verdedigen kunt.”

Daarmee doelt de producent vooral op Tweede Kamerleden die zich al bij voorbaat uitspraken tegen het programma, volgens de woordvoerder zonder zich in de intenties van het programma te hebben verdiept.

Talpa ‘buitengewoond teleurgesteld’ over besluit De Mol

Talpa zegt “buitengewoon teleurgesteld” te zijn over het besluit van De Mol. De producent heeft naar eigen zeggen anderhalf jaar voorbereidend werk in het programma gestoken, dat bedoeld zou zijn om de wachtlijsten in de pleegzorg weg te werken. De woordvoerder:

“Het is een probleem dat in heel Nederland wordt erkend. Talpa wilde daar met een serieus en verantwoord televisieprogramma iets aan doen. Als zo’n idee in één weekend van tafel wordt geveegd, dan is dat ongelooflijk.”

Jeugdzorg trok medewerking in na ophef in politiek

Talpa ontwikkelde het televisieformat in samenwerking met Jeugdzorg Nederland, dat hoopte dat het programma iets zou kunnen doen tegen het “schrijnend tekort aan pleegouders”. Jeugdzorginstelling Spirit in Amsterdam, dat ouders wilde benaderen om mee te werken aan een proefaflevering, zei eerder dat “buitengewoon zorgvuldig” zou worden omgegaan met de belangen van de ouders en de pleegkinderen.

Na bekendmaking van het format ontstond in de Tweede Kamer veel ophef over het programma. Zo zei de SP dat een dergelijk programma kinderleed exploiteert en daarmee een morele grens overschrijdt. Jeugdzorg Nederland besloot kort na de ophef de medewerking aan het programma terug te trekken. Talpa zei daarop nog steeds televisie te willen gaan maken over de pleegkindproblematiek. Daarop is de producent nu dus teruggekomen.