Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Olympisch nieuws

Mellouli wint goud op 10 km open water

Londen. Zwemmer Oussama Mellouli heeft in het Londense Hyde Park olympisch goud op de 10 kilometer open water veroverd. De 28-jarige Tunesiër finishte met 0.13 voorsprong op de Duitser Thomas Lurz, die in 2008 brons won. Richard Weinberger uit Canada werd derde. Mellouli, die de titel overneemt van de Nederlander Maarten van der Weijden, is ook actief als langebaanzwemmer. In 2008 won hij olympisch goud op de 1.500 meter. Vorige week won hij in Londen brons op die afstand. Mellouli is de eerste zwemmer die bij de Olympische Spelen in hetzelfde jaar zowel in het zwembad als in het open water een medaille weet te winnen. (NRC)

Atleet Hirt na positieve test weg van Spelen

Londen. Hassan Hirt is vrijdag door de Franse olympische ploeg van de Olympische Spelen gestuurd na een positieve dopingtest. De 32-jarige hardloper werd betrapt op het gebruik van epo. Hirt werd al maanden in de gaten gehouden door de Franse dopingautoriteiten. Hij sneuvelde woensdag bij zijn olympisch debuut in de series van de 5.000 meter. Hirt is de tweede Franse langeafstandsloper die deze zomer positief test op epo. In juni liep ook 3.000-meter specialist Nordine Gezzar tegen de lamp. Gezzar riskeert een levenslange straf, omdat hij in 2006 al eens veroordeeld werd wegens dopinggebruik. (Novum)

Australisch zeilduo eerste in de 470-klasse

Londen. Australië heeft vrijdag goud gepakt in de 470-klasse bij de mannen. De zeilers Mathew Belcher en Malcolm Page wisten in de medalrace de Britten Luke Patience en Stuart Bitchell achter zich te houden. Het brons ging naar de Argentijnen Lucas Calabrese en Juan de la Fuente. Het gouden duo domineerde het zeiltoernooi met vijf eerste plaatsen. Door hun prestaties is Australië het succesvolste zeilland op de Spelen – met drie gouden medailles. (NRC)

CAS buigt zich over finish triatlon vrouwen

Londen. Het internationaal sportarbitragehof CAS gaat zich buigen over de finish van de olympische vrouwentriatlon. De Zweedse olympische ploeg vocht de beslissing van de internationale triatlonunie ITU aan. De Zweedse Lisa Nordén en Nicola Spirig uit Zwitserland eindigden bijna gelijktijdig. Na bestudering van een fotofinish kreeg Spirig het goud toegewezen. Beide vrouwen kregen wel dezelfde eindtijd.

Volgens de Zweden heeft de ITU zijn eigen regels niet goed nageleefd „omdat mogelijk niet naar de positie van de torso’s van de beide atleten is gekeken bij het vaststellen van de medailleposities”. (AP)

Britse hockeysters behalen brons

Londen. De hockeysters van Groot-Brittannië hebben op de Olympische Spelen de bronzen medaille veroverd. Het gastland was vrijdag in de wedstrijd om de derde plaats met 3-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Na een 0-0 ruststand maakte het Britse team in de tweede helft het verschil. (Novum)