Dit is een artikel uit het NRC-archief

Hockey

Nederland redt het niet tegen Duitsland in hockeyfinale

Duitse speler Jan philipp Rabente viert zijn winnende goal met Thilo Stalkowski. Foto AFP / Leon Neal

De Nederlandse hockeyers hebben naast de olympische titel gegrepen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass verloor in de finale met 2-1 van Duitsland. Jan Philipp Rabente maakte beide Duitse goals. Mink van der Weerden was trefzeker namens Nederland, dat zich tevreden moet stellen met zilver.

Nederland kon het niveau van de halve finale tegen Groot-Brittannië, dat met 9-2 werd weggevaagd, geen moment benaderen, zo schrijft persbureau Novum. Tegen Duitsland, dat in de groepsfase met 3-1 was verslagen, ontspon zich een tactisch steekspel. Net toen Oranje wat sterker werd, sloeg Duitsland toe. Rabente slalomde door de Nederlandse defensie en schoot knap raak.

Na rust ging Nederland steeds nadrukkelijker op zoek naar de strafcorner, maar daardoor gaf het wel veel ruimte weg. Doelman Jaap Stockman zorgde er met enkele schitterende reddingen voor dat de wedstrijd niet voortijdig werd beslist. Een kwartier voor tijd kwam Oranje zelfs langszij door een rake strafcorner van specialist Van der Weerden.

Waar het publiek in de Riverbank Arena zich al opmaakte voor een verlenging, bleek Duitsland heel andere plannen te hebben. Een slotoffensief van de titelverdediger was Nederland uiteindelijk te machtig. Vijf minuten voor tijd stelde Rabente van dichtbij met zijn tweede doelpunt van de avond de olympische titel voor de Duitsers veilig.