Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Na goud en zilver nu ook zeilbrons

Met een bronzen medaille voor Lobke Berkhout en Lisa Westerhof in de 470-klasse hebben de Nederlandse zeilers de Spelen voor de kust van Weymouth vrij succesvol afgerond. Na het goud voor surfer Dorian van Rijsselberghe en het zilver voor Marit Bouwmeester in de Laser betekent dit de derde medaille voor de nationale ploeg.

De goldrush van de Texelse surfheld Van Rijsselberghe verbloemt het licht teleurstellende optreden van de verschillende zeilequipes. De oud-wereldkampioenen Bouwmeester en Berkhout-Westerhof hadden op goud gehoopt en misschien wel gerekend, maar wederom bleken Nederlandse zeilboten en Olympische Spelen geen al te gelukkige combinatie.

Ter illustratie: Daan Kagchelland was in 1936 de laatste landgenoot die in een Olympiajol origineel zeilgoud won. Surfer Stephan van den Berg werd in 1984 olympisch kampioen op een plank en kreeg in Weymouth met Van Rijsselberghe een waardige opvolger.

Berkhout en Westerhof begonnen de beslissende en afsluitende medal race gisteren als nummer drie en hadden geen kans meer op goud. In de slotrace werd het een duel met de Françaises Camille Lecointre en Mathilde Geron. De Nederlandse vrouwen raakten in het begin achterop – onder meer door een strafrondje – maar vonden aansluiting bij de snelste boten en eindigden als zesde, vlak achter de Franse boot. Dat was net voldoende voor brons.

De gouden medaille ging naar het Nieuw-Zeelandse duo Aleh-Powrie. De Britten Mills en Clark wonnen zilver.