Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Mijn vader heeft het heel druk

Rahman Malik (12) uit Amsterdam voetbalt met vriendjes op het grasveldje voor zijn huis op IJburg.

Waarom ga je niet met vakantie?

„Mijn vader heeft net een Argentijns restaurant geopend hier in het winkelcentrum. Dus al zijn spaargeld is daarnaartoe gegaan. En hij werkt daar elke dag, hij heeft het heel druk.”

Hoe breng je de zomer door?

„Ik voetbal sowieso elke dag. Eerst slaap ik natuurlijk uit, tot een uurtje of twaalf. En daarna haal ik m'n vrienden op. Waarom ik zo lang uitslaap? Door de ramadan eten we thuis heel laat. Ik vast soms ook mee. Het is wel gezellig om met de familie zo lang op te blijven, meestal tot één uur ’s nachts en dan val ik vanzelf in slaap.”

Verveel je je niet?

„De hele tijd voetballen gaat soms wel vervelen. En omdat ik naar de middelbare school ga, heb ik zeven weken vakantie. Maar je moet eigenlijk niet op de tijd letten, want dan gaat het juist extra langzaam.”

Mis je school?

„Mijn oude school niet. Maar ik kan niet wachten tot ik naar mijn nieuwe school ga. Ik vind het heel spannend, alles is dan nieuw. Het lijkt me heel leuk om een kluisje te hebben voor mijn eigen spulletjes en de hele tijd van lokaal te wisselen. Het is gewoon volwassener.”