Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Louis van Gaal verandert nooit

Louis van Gaal maakte bij zijn presentatie als bondscoach de nieuwe selectie van Oranje bekend. „We zullen even terugkomen op het EK, maar ik wil vooral vooruitkijken.”

Wie had verwacht dat Louis van Gaal na zijn mislukte eerste periode als bondscoach met wat meer bescheidenheid aan zijn tweede termijn zou beginnen, kwam bedrogen uit. De 61-jarige coach zal naar eigen zeggen altijd aan zijn filosofie vasthouden. „Ik zit veertig jaar in de voetballerij, waarvan ik 25 jaar elftallen train. Dan mag je toch vertrouwen hebben in mij en mijn werkwijze”, stelde hij vrijdag in Zeist.

De voetbalbond had een speciale witte tent laten neerzetten waarin hij zich voor het gehoor van zo’n honderd journalisten presenteerde als de opvolger van de opgestapte Bert van Marwijk. Hij had het liefst – net als in 2004 na zijn terugkeer bij Ajax – willen beginnen met het oplezen van een gedicht, maar dat was hem door de voetbalbond verboden. „Het bondscoachschap is een geweldige uitdaging”, zo begon de nieuwe bondscoach. „Hier heb ik op gewacht.”

Van Gaal was nog aan een sabbatical bezig toen Van Marwijk in december vorig jaar zijn contract met de KNVB tot medio 2016 verlengde. Het EK in Polen en Oekraïne verliep vervolgens zo desastreus dat de baan van bondscoach vrij kwam. Volgens directeur betaald voetbal Bert van Oostveen gold Van Gaal als „de eerste keus”. „We zijn trots op de nieuwe bondscoach”, zei Van Oostveen. „Van Gaal is een people manager die het klappen van de zweep kent. Hij past in ons profiel. We zijn ervan overtuigd dat we met hem een mooie en succesvolle periode tegemoet gaan.”

De voormalige clubcoach van Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München had zijn zinnen gezet op een bondscoachschap en had tal van aanbiedingen naast zich neergelegd. „Ik heb alleen maar met Ajax en Liverpool gesproken. Maar dat ik dan toch bondscoach van Nederland word is prachtig. Mooier kan eigenlijk niet.” Van Gaal wordt bij Oranje geassisteerd door de oud-Ajacieden Danny Blind en Patrick Kluivert.

Twaalf jaar geleden had hij in zijn eerste termijn als bondcoach met het Nederlands elftal een wereldtitel voor ogen. Zijn missie strandde echter toen Oranje in 2001 op Lansdowne Road door Ierland voor het WK werd uitgeschakeld. Hij wees er vrijdag nogmaals op dat de schuld daarvoor niet bij hem moest worden gezocht. Hij verschuilde zich achter het gebrek aan kwaliteit bij de spelers, schorsingen door te hoge nandrolonwaarden (Frank de Boer, Jaap Stam en Edgar Davids) en de blessure van Ruud van Nistelrooy. „Er is nu meer kwaliteit voorhanden.”

Van Gaal wuifde de kritiek op zijn eigen functioneren weg. Beweringen van oud-internationals dat de bondscoach veel te hard zou trainen, bestempelde hij als onzin. Van Gaal is dan ook niet van plan zijn manier van werken te veranderen. „Natuurlijk pas je je aan de spelersgroep aan”, zei hij. „Maar de trainingen zullen niet veel anders zijn. De internationals zullen wel topfit moeten zijn als ze willen spelen.”

De bondscoach wil met een schone lei bij Oranje beginnen en zal maandag kort terugkomen op het EK toen verschillende spelers – onder wie Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Robin van Persie – het groepsproces zouden hebben verstoord. Van Gaal riep het drietal daartoe op voor de vriendschappelijke ontmoeting van komende woensdag in Brussel tegen België. „Op de eerste dag zullen we het met de kern van de selectie even over het EK hebben, maar ik wil vooral vooruit kijken. Het moet over voetbal gaan. Dat bindt ons”, aldus de oud-voetballer van onder andere Sparta.

Van Gaal nam de afgelopen weken bewust geen contact op met Van Marwijk omdat hij „onbevooroordeeld” aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 in Brazilië wil beginnen. In vergelijking met het EK behoren Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz, Ron Vlaar, Gregory van der Wiel, Stijn Schaars, Wilfred Bouma en Luuk de Jong niet meer bij de Oranje-selectie.

Van Gaal verraste met het oproepen van de nieuwkomers Adam Maher, Bas Dost, Bruno Martins Indi, Ricardo van Rhijn, Nick Viergever en Stefan de Vrij. Daarmee liet hij wel zien ook aan de toekomst van Oranje te denken. „Van mij wordt resultaat verwacht, maar ik moet ook doorselecteren. Dat zal niet altijd samen gaan.”

Volgens de doelstelling van de KNVB moet het Nederlands elftal bij het WK de halve finales halen. „Dat is een heel hoog doel. Maar het is goed dat de lat heel hoog wordt gelegd. Daar ben ik niet ongelukkig mee.”