Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Larry David is meester van sociale ongemak

Curb your enthusiasm Seizoen 8. 10 afl. van 30 minuten. € 23,95

Regels in de sociale omgang zijn vaak bedoeld om elkaar te sparen, om pijnlijke, tenenkrommende situaties te voorkomen. Het zijn precies die regels die Larry David, de hoofdpersoon uit de Amerikaanse serie Curb your enthusiasm, vol overgave overtreedt. Dus hij zal nooit beleefd zeggen dat het eten lekker is als de aardappels ijskoud zijn, en hij zal ook niet zwijgen als iemand ‘L.O.L.’ – kort voor ‘laughing out loud’ – zégt in plaats van gewoon te lachen. Larry David (gespeeld door schrijver-komiek Larry David) benoemt het, genadeloos, en houdt vol tot het bittere eind.

Een Amerikaanse psycholoog omschreef het personage Larry David in The New Yorker als het perfecte voorbeeld van een schizofreen. „Bij de tandarts houdt hij de deur voor een vrouw open, waardoor zij voor hem aan de beurt is, terwijl hij eerder arriveerde. Hij kan dat onrecht niet aan en explodeert. Larry David overtreedt precies dezelfde sociale regels die schizofrenen ook overtreden.”

In het nu op dvd verschenen achtste seizoen is het Larry Davids vriend Jeff, gespeeld door stand-up comedian Jeff Garlin, die de kern van Larry Davids persoonlijkheid in één term weet te vatten. Als Larry hem vertelt hoe hij de L.O.L.-vrouw heeft aangepakt (door te zeggen: „You’re verbal texting”), zegt Jeff: „You know what you are? You’re a social assassin.”

Larry David is een evenwichtskunstenaar die feilloos kan balanceren tussen lachwekkend en verschrikkelijk vervelend. Wie Curb your enthusiasm niet kent, herkent het soort ongemakkelijke situaties misschien wel uit de veel beroemdere serie Seinfeld, die Larry David samen met Jerry Seinfeld bedacht en waar hij zeven seizoenen van schreef.

In Curb speelt Larry David een uitvergrote versie van zichzelf, een rijke (hij verdiende miljoenen aan ‘Seinfeld’) sitcom-scenarioschrijver die zich beweegt in de jetset van Los Angeles en New York City. Ook in het achtste seizoen zijn de beroemdheden weer van de partij: deze keer Michael J. Fox, de New Yorkse burgemeester Bloomberg en Ricky Gervais. Die laatste, beroemd geworden als schrijver van en acteur in de enigszins verwante Britse serie The Office geeft Larry David twee venijnige complimenten voor Seinfeld: „Erg leuke serie. Ik hou van die ‘algemene’ comedyseries. Die lachband is ook zo fijn, zodat je weet wanneer je moet lachen.”

Hoogtepunt van dit seizoen is de derde aflevering, ‘Palestinian Chicken’. Davids complexe relatie met zijn joodse wortels vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ditmaal gaat David samen met Jeff eten bij Al-Abbas, een Palestijnse lunchtent die bekend staat om de verrukkelijke kip. En tja, de opportunist David laat zich niet door een paar antizionistische posters tegenhouden. Het gegeven wordt tot grote politiek-incorrecte hoogten uitgewerkt, om te culmineren in een vrijpartij tussen Shara, een Palestijnse, en Larry David, waarbij Shara uitroept: „You want to fuck me, like Israel fucked my country?”