Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kijken: waarom houden blanken de zwarte mannen niet bij met sprinten?

Geen enkele blanke man is er in de afgelopen 32 jaar in geslaagd om op de Olympische Spelen de finale te halen van de honderd meter sprint. 82 mannen kwamen in deze periode onder de tien seconden. 81 hiervan waren er zwart.

Slechts vier blanke mannen zijn bij de 200 meter onder de 20 seconden gekomen. Een goede reden voor de BBC om zich te verdiepen in het thema ‘nature versus nurture’, oftewel: zitten deze prestaties in de genen van negroïde mensen? Een mooie korte documentaire, met een historisch perspectief.

http://www.youtube.com/watch?v=jmvtwjqYZcY