‘Huishoudelijke hulp in Nederland slechter af dan in rest Europa’

Een schoonmaakster aan het werk in een winkelpland in Rotterdam. Foto NRC / Vincent Mentzel

Werksters bij particuliere huishoudens zijn in Nederland een stuk slechter af dan in andere Europese landen. Ze hebben vaak geen cao, geen ontslagbescherming en zijn niet verplicht verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

In veel Europese landen hebben werksters de afgelopen jaren dezelfde rechten gekregen als andere werknemers. De landen hebben het enorme zwarte circuit van werksters weten te beteugelen door overheidssubsidie. In Nederland is zwart en onverzekerd werken in deze sector echter nog de norm.

Het internationale vakverbond ITUC in Brussel vindt dat Nederland de beroepsgroep niet serieus neemt, zo zegt een woordvoerder in de Volkskrant:

“Werksters hebben net als andere werknemers recht op goede arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. Steeds meer Europese landen doen hier iets aan. Nederland slaapt en loopt dus mijlenver achter.”

Beroep van werkster in veel Europese landen geformaliseerd

In heel Europa is het aantal huishoudens dat voor een paar uur per week een werkster inhuurt de laatste jaren flink toegenomen. De meerderheid van de werksters zijn arbeidsimmigranten van buiten Europa, die vaak zwart werken. Veel Europese landen hebben het beroep van werkster echter succesvol geformaliseerd door werkgevers een deel van de kosten van de belasting te laten aftrekken.

Nederland blijft volgens de Volkskrant achter omdat het circuit van werksters “grotendeels informeel” blijft, zodat de werkgever de hulp zwart mag betalen. Het is vervolgens aan de werkster of ze zich verzekert en haar inkomsten opgeeft bij de Belastingdienst.

PvdA roept minister Kamp op maatregelen te nemen

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer roept minister van Sociale Zaken Kamp op snel iets te doen aan het probleem. Tegenover persbureau Novum zegt ze:

“De PvdA heeft al eerder gewaarschuwd dat in Nederland de omstandigheden voor werksters slechter zijn dan elders. Ook in deze branche moet ten minste het minimumloon gelden en moet er een cao zijn. Deze werksters hebben recht op degelijke arbeidsvoorwaarden.”