Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Hij moet leeg de mat op

Het is zover: de sporter heeft zich weten te plaatsen. Het thuisfront volgt de prestaties vaak op afstand. Hoe is dat? Deze week de ouders van teakwondoka Tommy Mollet.

Fred en Marianne Mollet.
Fred en Marianne Mollet. Foto Merlin Daleman

Hét recept voor de topsporter bestaat niet. Maar er zijn wel factoren die helpen. Een sterk, atletisch lijf bijvoorbeeld. Doorzettingsvermogen. Zelfvertrouwen. En minstens zo belangrijk: gedreven ouders.

Ouders die je naar trainingen en wedstrijden rijden. Die je dagelijks een uitgebalanceerd diner voorschotelen. Ouders die je financieel steunen. Iedere dag een stapeltje schone sportkleren klaarleggen. Ouders die je zorgen wegnemen – zodat de sporter zich op één ding kan concentreren: winnen.

Fred en Marianne zijn zulke ouders. Alles in huize Mollet staat in het teken van taekwondo. Er zijn bananendozen vol met videobanden van Bruce Lee. Er zijn kasten vol met plakboeken. En moeder Mollet? Die kan geen trainingspak meer zien.

Zoon Tommy Mollet (33) kwalificeerde zich afgelopen januari voor de Spelen. Vrijdag strandde hij in de kwartfinale.

Tommy is de jongste van drie zoons. Ze groeiden op in Tilburg. De jongste twee gingen er naar schaakles. Fred: „Maar wij wilden dat ze ook iets fysieks gingen doen.” En dat hebben ze geweten. Fred Mollet nam zijn kinderen mee naar hockey, naar voetbal, naar korfbal zelfs. Maar ze wilden op taekwondo. Marianne: „In de buurt zat een goede taekwondoschool, dat gaf voor ons de doorslag. Ze leerden vechten, maar ook luisteren. Je krijgt discipline.”

De jongens bleken talent te hebben. Dennis en Tommy werden geselecteerd voor het nationale taekwondoteam. Doordeweeks trainden ze in Tilburg en in de achtertuin. De weekenden brachten ze door in de sportzalen van trainingscentrum Papendal in Arnhem.

En hun ouders? Die pasten zich naadloos aan het trainingsritme aan. Marianne zorgde thuis voor de jongens – voor het eten, hun sportkleding. Fred deed dat buitenshuis. Hij reed zijn zoons naar trainingen en wedstrijden en ondersteunde ze vanaf de kant. „Ik stond altijd op een vaste plaats. Zodat ze wisten: pa staat daar.” Fred zag wanneer zijn zoons iets nodig hadden. „Pantser kapot? Dan regelde ik een nieuwe. Dorst? Ik haalde de bidon. Ik was de facilitaire dienstverlening. Zij hoefden zich nergens zorgen over te maken.”

Die rolverdeling is zo gegroeid, legt Fred Mollet uit. Hij wéét waar Tommy behoefte aan heeft na de wedstrijd. Een hand op de schouder, en dan laten gaan. Niet meteen overal met je snufferd bovenop. „Dat heb ik ook tegen de coach gezegd voor ze naar Londen vlogen. Luister, zei ik, die jongen moet léég de mat op. Zonder zorgen. Er mag geen energie lekken. Dat is mijn rol al die jaren geweest.”

Geweest, zegt Fred Mollet. Want: hij is er deze Spelen niet bij. Afgelopen januari voelde Fred Mollet zich beroerd. Vlak nadat Tommy was vertrokken naar Rusland om zich te kwalificeren voor ‘Londen’, werd zijn vader getroffen door twee TIA’s. Hij belandde in het ziekenhuis en revalideert nu. Hoewel het goed gaat, laat hij de Spelen schieten. „Ik heb lang getwijfeld – ik doe dat eigenlijk nog steeds. Moet ik mezelf die spanning aandoen? Het antwoord is: nee.”

Bovendien, denken Fred en Marianne, Tommy zou zich alleen maar zorgen maken als zijn ouders naar Londen zouden afreizen. En dat moet je dus voorkomen, vinden ze. „Je moet hem in alles ontzien.” Om dezelfde reden vertelden ze hun zoon aanvankelijk niets over die beroertes. Fred was precies op tijd uit het ziekenhuis om zijn zoon van het vliegveld te halen. Fred: „Toen het niet goed ging met oma, hebben we dat ook niet verteld. Je kunt er toch niets aan veranderen. En het leidt alleen maar af.”

Of hun zoon na de Spelen stopt met zijn topsportcarrière, dat durven zijn ouders niet te zeggen. Vier jaar geleden dachten ze van wel. En dat was stiekem best een geruststellende gedachte. Want er is toch steeds die spanning: wint hij? En: is hun zoon nog heel? Maar Tommy Mollet wilde per se de Spelen van Londen halen. Marianne: „Toen moest er een knopje om. Maar ik heb meteen gezegd wat we altijd zeggen: Jongen, wij zullen jou altijd steunen.”