Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Toerisme

Het is crisis, dus blijven ze dicht bij huis

Crisis in de eurozone betekent sobere vakanties voor de Europese staatshoofden en ministers. Sommigen mogen helemaal geen vrij nemen.

De Franse president François Hollande met zijn vriendin Valérie Trierweiler aan de Zuid-Franse kust bij Brégançon.
De Franse president François Hollande met zijn vriendin Valérie Trierweiler aan de Zuid-Franse kust bij Brégançon. Foto AFP

Hoe groter de spread, hoe korter de vakantie. En hoe dichter bij huis. De de schuldencrisis doorkruist de vakantieplannen van Europese regeringsleiders, vooral die in Zuid-Europa, waar de meeste mensen hun vakantie plannen rond 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart. Daar is de spread – het renteverschil met economisch gezonder EU-landen – het grootst.

„Er is turbulentie op de Europese markten, dus het is geen echte vakantie, maar een moment van pauze”, zei de Franse president Hollande. Hij was op 3 augustus met de TGV naar Brégançon gereisd, voor een paar dagen vrijaf in het presidentiële buitenverblijf, een prachtig fort aan de Middellandse Zee. In Spanje en Italië stonden toen nog ministerraden op de agenda en op 24 augustus zijn die er in beide landen alweer.

De Duitse bondskanselier Merkel doet het kalmer aan. Zij is bezig aan een vakantie van zo’n drie weken, grotendeels in de bergen van Noord-Italië. Haar minister van Financiën Schäuble neemt vanaf dit weekeinde drie weken vrij. Over de vakantie van demissionair premier Rutte wil de RVD geen mededelingen doen.

Tien dagen heeft premier Monti van Italië zijn ministers gegeven, onder voorwaarden: in eigen land blijven, mobieltje altijd aan en in noodgevallen binnen een uur of twee weer in Rome kunnen zijn. De minister van Milieu moest zijn reis naar Latijns-Amerika afzeggen en vertrekt nu naar de Dolomieten. Monti zelf neemt niet meer dan een week vrij, alleen komende week.

De Spaanse ministers hebben een vergelijkbaar consigne gekregen. De woordvoerder van premier Rajoy heeft gezegd dat die „slechts een paar dagen neemt”, in zijn geboortedorp in Galicië.

In Athene heeft de woordvoerder van premier Samaras de pers verteld dat er dit jaar helemaal geen vakantie in zit. Er moet hard gewerkt worden aan de bezuinigingsplannen, die in hun huidige vorm nog niet het fiat hebben gekregen van de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. De inspecteurs zijn wel even weg, maar de Griekse ministers hebben van Samaras opdracht gekregen „vanaf erg vroeg ’s ochtends op kantoor te zijn”. Wie de stad uit wil om de verkoeling van een eiland te zoeken, moet daarvoor toestemming krijgen van de premier.

Ook de Portugese premier Passos Coelho heeft zijn ministers een opdracht voor de vakantie meegegeven: in eigen land en geen luxe fratsen.

Voor bewindslieden in deze geliefde vakantielanden aan de Middellandse Zee is het geen groot offer om in eigen land te blijven. Maar de meeste Ierse ministers, voor wie de vakantieperiode al eerder is begonnen, hadden het zwaarder. Daar was de druk groot om het bij een vakantie in eigen land te houden.

Goed voor de Ierse economie, zei staatssecretaris Ring voor Toerisme tegen de Irish Times. En hij voegde er aan toe: „Warm weer is toch niets voor mij.”

(Mmv Merijn de Waal, Madrid en Marloes de Koning, Athene)