Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Henk werd ingegraven

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Hoogleraar wiskunde Henk van Tilborg (64, links op foto) werd in de zomer van 1959 samen met zijn broers Kees (67, midden) en Ad (63, rechts) op het strand van Bloemendaal aan Zee ingegraven door de oudste broer Frits (76).

„Elke zomer gingen wij vanuit Tilburg met het hele gezin naar Haarlem. Gereisd werd er met een vrachtwagen, die mijn vader leende van zijn baas bij de Tilburgse wollenstoffenfabriek Dröge. Extra bedden, matrassen, acht fietsen en alle mogelijke zomerspullen gingen mee. De kinderen zaten ook vaak in de achterbak. Het was een vakantie van drie weken, altijd gepland tijdens de Tilburgse kermis. Geld dat daar zou worden uitgegeven werd dan uitgespaard. Mijn ouders waren gastvrij: naast zes kinderen gingen vaak ook vriendjes en vriendinnetjes mee. Zo’n grote groep vereiste planning. Daar was mijn moeder goed in. Er was corvee en voor het lunchpakket een lijst met namen en mogelijk beleg. Ei, jam, hagelslag, suiker of iets van vleeswaren: je kon aanstrepen wat en hoeveel je wilde. Er waren geen deelclubjes: alle kinderen speelden met elkaar. Al was Frits als oudste wel een voorbeeld voor de andere drie jongens. Postzegels verzamelen, tekenen, volleybal, piano spelen, fotograferen – hij had zelfs een eigen doka: Frits deed alles al wat wij wilden. In vakantietijd speelden we veel samen. Met slecht weer kaarten: harten jagen, ezelen, pesten, canasta en rikken. Bij goed weer fietsten we naar het strand van Bloemendaal. Frits bedacht deze fototruc. Hij was altijd iets nieuws aan het proberen. Ad en ik hadden het gemakkelijk. Kees moest in het midden zijn adem inhouden. Hij lag onder een handdoek met zand eroverheen. De foto was zo gemaakt. Frits hield van een dergelijk experiment. Uiteindelijk kregen we alledrie een eigen afdruk.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com