Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Halverwege toer heeft Madonna al tegen heel wat schenen geschopt

En weer waren er politieke rellen rond de optredens van Madonna, deze week in Rusland, na eerdere ophef in Israël en Frankrijk.

Donderdag had de Russische vice-premier Dmitri Rogozin Madonna op Twitter uitgemaakt voor moraliserende snol – wat hij later ontkende – nadat ze tijdens het concert in Moskou haar steun had betuigd aan de Russische punkband Pussy Riot: „Ik bid voor hun vrijheid.” Tegen de drie vrouwen van de band is drie jaar celstraf geëist omdat ze in februari in een kathedraal in Moskou een anti-Poetin ‘punkgebed’ („Heilige Maagd, verlos ons van Poetin”) zongen.

Inmiddels had Madonna zich tijdens haar concert in Sint Petersburg uitgesproken tegen de wetten van de stad die ‘homopropaganda’ verbieden. Prompt liet een ambtenaar weten dat onderzocht wordt of Madonna de wet heeft overtreden en een boete moet betalen.

Sommigen vinden dat Madonna artistiek over haar hoogtepunt heen is. Maar als politiek controversiële popster, die volgende week 54 jaar wordt, behoort ze nog altijd tot de top. Haar hele carrière al pleit Madonna voor vrijheid, voor vrouwen- en homo-emancipatie, en dat stuit vaak op weerstand. Deze MDNA-tournee begon nadrukkelijk met een politiek statement, op 31 mei in Tel Aviv. Ze bezocht voorafgaand aan de ‘vredestoer’, zoals ze het noemt, zowel kampen van Israëlische als Palestijnse vredesactivisten en deelde 580 vrijkaartjes uit. Ze komt hier alleen maar voor een publiciteitsfoto, zeiden sommige boze vredesactivisten, volgens de krant Haaretz. Vervolgens liet Madonna in haar show in Tel Aviv, en erop volgende shows een fotocollage zien van de rechtse Franse politica Marine Le Pen, met een swastika op het voorhoofd, gevolgd door een Hitlercollage. Le Pens partij Front National diende een aanklacht in.

Madonna’s tour is bijna op de helft. Ze gaat maandenlang naar Noord- en Zuid-Amerika, met een finale in Spanje in december. Of ze daar veel politieke ophef kan veroorzaken, is de vraag.

De Britse popster Elton John heeft inmiddels de apolitieke aanval op haar geopend. Volgens The Guardian zei hij op de Australische tv dat Madonna ‘een nachtmerrie’ is. „Haar carrière is voorbij. Haar wereldtournee is een ramp.” Hij zei dat ze eruitziet als een „stripteasedanseres op de kermis”.