Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Haags ziekenhuis verwijderde prostaat van gezonde man’

Het Haagse ziekenhuis Bronovo heeft door een blunder ten onrechte de prostaat van een kerngezonde patiënt verwijderd. De fout werd gemaakt doordat prostaatweefsel van twee mannen is verwisseld, schrijft het AD vanochtend. De man is nu impotent en incontinent en gaat een fikse schadeclaim indienen.

De patiënt bij wie de prostaat verwijderd had moeten worden, loopt mogelijk nog nietsvermoedend rond met een ernstige vorm van prostaatkanker. Hij heeft waarschijnlijk nog maar een paar jaar te leven.

De blunder is begin vorig jaar al gemaakt, toen bij vijf mannen prostaatweefsel werd afgenomen. Een van hen, een 63-jarige Hagenaar, kreeg te horen dat hij prostaatkanker had. Hij liet zich opereren, omdat hij anders nog maar vijf jaar te leven zou hebben. Na de operatie in een Duits ziekenhuis bleek echter dat hij helemaal niet ziek was en dat de diagnose was gebaseerd op het weefsel van een andere patiënt.

Ziekenhuis: we zitten nog in de onderzoeksfase

Het ziekenhuis laat zaterdag in een reactie weten “bekend te zijn met de kwestie” en een onderzoek te hebben ingesteld. Volgens een woordvoerder heeft de man geen officiële klacht ingediend en wil hij niet meewerken met een onderzoek.

Het slachtoffer is ondertussen bezig met het voorbereiden van een forse schadeclaim. Die loopt volgens zijn advocaat in de tonnen, met name door inkomstenderving.