Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Gu Kailai kreeg een 'inzinking'

Gu Kailai, de vrouw van de gevallen Chinese toppoliticus Bo Xilai, heeft in het proces tegen haar bekend dat zij de Britse zakenman Neil Heywood heeft vermoord. Ze heeft excuses aangeboden voor de „tragedie die ik heb veroorzaakt” en ze zei dat die te wijten was aan een „zenuwinzinking”.

Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag in een opvallend lang bericht over het proces. De zoon van Gu zou bedreigd zijn door zakenman Heywood, die de familiefinanciën regelde, nadat ze in onmin met elkaar waren geraakt over „financiële zaken”, aldus het persbureau. Het proces tegen Gu werd donderdag afgerond en was grotendeels achter gesloten deuren.

Eerder in het proces betwistte Gu niet dat ze Heywood had vermoord, maar ze gaf het ook niet expliciet toe. Velen verwachten dat Gu de doodstraf zal krijgen, maar dat die omgezet wordt in levenslang.

De moord op Heywood speelt een cruciale rol in de machtsstrijd in de top van de Chinese Communistische Partij. Gu’s echtgenoot, de populaire politicus Bo Xilai, had zich opgeworpen als kandidaat voor het dit najaar samen te stellen klein comité van het Politbureau, dat China regeert. Door de zaak, door Chinese bloggers een showproces genoemd, is Bo van het toneel verdwenen. Het vonnis volgt binnenkort. (Reuters)