Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Forse toename in loonbeslagen door krimp van inkomsten

Foto Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

Het aantal beslagleggingen op salarissen stijgt explosief. Ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar steeg het aantal loonbeslagen in dezelfde periode dit jaar met elf procent.

Dit meldt RTL Nieuws vanavond op basis van gegevens van gerechtsdeurwaarder GGN, de grootste deurwaarder van Nederland.

Mensen die in de problemen komen, zijn vaak in hun inkomsten achteruit gegaan of hun baan kwijtgeraakt. Vooral bij mensen onder de 30 jaar is de toename van het percentage loonbeslagen met twintig procent fors. Alleen al bij GGN zou het gaan om vijftienduizend jongeren, in het hele land om ongeveer 150 duizend.

Jongeren zouden vooral moeite hebben met het betalen van de maandelijkse zorgpremie, maar ook andere vaste lasten als water, elektra en gemeentelijke belastingen zorgen voor problemen. Daarnaast scharen postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen zich in het rijtje schuldeisers die steeds vaker beslag laten leggen op het loon.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat jongeren slecht met geld omgaan. Woordvoerder Gabriëlla Bettonville legt uit:

“Jongeren van nu zijn vrij optimistisch van aard. Ze denken dat ze over een paar jaar ook genoeg gaan verdienen om alles te kunnen betalen. De meesten die op kamers gaan, zijn gewend om hun geld aan leuke dingen uit te geven zoals vakanties, uitgaan en de nieuwste mobiele telefoons. Keuzes maken op het gebied van geld is voor hen moeilijk.”

Beslagleggingen worden uitgesproken door een rechter. Een schuldeiser mag bij een loonbeslag direct bij de werkgever of uitkeringsinstantie aankloppen voor het deel van het inkomen waar hij recht op heeft.