Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Toerisme

Deel je tijd zelf in

Het out-of-officeseizoen is begonnen. Wat doen bedrijven in de zomer? In aflevering 3 van deze zomerserie: op vakantie gaan en volledig onbereikbaar zijn, of toch een beetje doorwerken?

Illustratie Pepijn Barnard

Verplicht op vakantie gaan, geen werkzaamheden verrichten en ook nog 7.500 Amerikaanse dollars (6.124 euro) meekrijgen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar topman Bart Lorang van softwarebedrijf Fullcontact deed het aanbod dit jaar aan zijn personeelsleden. Volgens hem is het dé manier om je werknemers weer fris terug te krijgen aan het eind van de zomer. Enige voorwaarde: het personeel moet daarbij volledig onbereikbaar zijn.

De filosofie achter het idee luidt dat niemand zo onmisbaar mag zijn, dat er tijdens de vakantie doorgewerkt moet worden.

Toch kan een beetje werken tijdens de vakantie geen kwaad, zegt arbeidspsycholoog Jessica de Bloom. Onlangs publiceerde ze haar boek ‘De kunst van het vakantievieren’. „Het kan geruststellend werken voor mensen die zich anders zorgen maken over het bedrijf. Ze weten: alles loopt door. Daarmee draagt werken bij aan het vakantiegevoel.”

Wel moeten er volgens De Bloom strikte afspraken worden gemaakt. „Zeg dat je één keer per dag zult bellen naar kantoor op een moment dat je zelf het best uitkomt. Dat is beter dan weten dat je op elk moment lastiggevallen kunt worden.”

Maarliefst 39 procent van de werknemers werkt dit jaar door tijdens de vakantie [zie kader], zo blijkt uit onderzoek van werkplekaanbieder Regus. Navraag bij grote Nederlandse bedrijven leert dat zij de verantwoordelijkheid daarover vooral bij de werknemers zelf leggen. „Medewerkers zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de doelen die ze halen”, zegt een woordvoerder van KPN. „Als ze kunnen verzekeren dat ze tijdens de vakantie niet in hun mail hoeven te kijken, is dat prima. Maar andersom geldt ook: als je vindt dat je vanwege de voortgang van een bepaald project meent dat je de vinger aan de pols moet houden, kan dat.”

En de zzp’er dan? Die kan zijn werk niet even overdragen aan een collega. „Jij bent dan het bedrijf”, zegt Willem Overbosch, directeur MKB Servicedesk. „Maak vooraf met je klanten duidelijke afspraken over bereikbaarheid. Waar kunnen ze eventueel terecht voor vragen? Maar denk ook na over de processen die doorlopen tijdens de vakantie: is de betaling van eventuele salarissen of rekeningen geregeld?”

Volgens De Bloom is het niet erg om tijdens de vakantie een mailtje te typen of een telefoontje te plegen. Waar het om draait, is autonomie: beslis zelf hoeveel je werkt en wanneer. Maar dat geldt tijdens de vrije weken in de zomer ook voor klussen in huis. „Denk niet: ik móét komende week schilderen of vanavond koken. Ga gewoon eens uit eten.”

Voorkom bovendien dat je ziek wordt bij de start van de vakantie: „Ga sporten op je laatste werkdag. Zo voorkom je dat stress die vlak voor de vrije periode opbouwt, zich omzet in griep.”

Erica Verdegaal is op vakantie. Daarom de komende weken op deze plek de zomerserie Out of office.