Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

‘De ultieme revanche op Argentinië’ - kranten prijzen vechtlust hockeyvrouwen

De hockeysters tonen hun gouden medaille na de winst tegen Argentinië. Foto AP / Bullit Marquez

De Nederlandse kranten prijzen vanochtend het rendement en de vechtlust van de hockeyvrouwen, die gisteravond hun olympische titel prolongeerden. “De absolute dominantie is verdwenen, maar Nederland voert de wereldtop nog aan”.

De Nederlandse hockeysters namen gisteravond tegen Argentinië wraak voor de verloren WK-finale van twee jaar geleden, schrijft sportredacteur Rob Schoof vandaag onder de kop ‘De ultieme revanche op Las Leonas’ in NRC Handelsblad. Het was gisteren na afloop van de finale in Londen even alsof de tijd had stilgestaan, schrijft Schoof:

“Alsof de tijd vier jaar had stilgestaan: in 2008 was het een klamme nacht in Peking, gisteren was het een koele avond in Noord-Londen. Zeven wedstrijden gespeeld, zeven gewonnen. Alleen de tegenstander was anders dan in Peking. Toen was het China, nu Argentinië dat in een sportief weinig gedenkwaardige finale met 2-0 werd verslagen. De ploeg van bondscoach Max Caldas – een geboren Argentijn - was iets gehaaider en sterker dan de stugge ploeg van Argentinië. En weer lag het kunstgras bezaaid met oranje hockeysticks. En opnieuw was het Hollands glorie op het erepodium van een olympisch hockeytoernooi.”

Maartje Paumen viert haar cruciale doelpunt in de finale tegen Argentinië. Foto Reuters / Simon NewmanMaartje Paumen viert haar cruciale doelpunt in de finale tegen Argentinië. Foto Reuters / Simon Newman

Hoewel het prolongeren van de olympische titel een prestatie van formaat is, speelden de hockeyvrouwen dit jaar minder groots dan in Peking, vindt Schoof:

“Nederland, dat sinds 1996 op alle Spelen een olympische medaille haalde, kreeg gisteren nog maar eens de bevestiging dat het nog altijd het wereldhockey aanvoert. Maar de absolute dominantie is verdwenen; de ploeg heeft sinds ‘Peking 2008’ zichtbaar aan kwaliteit ingeboet.”

Nederland mag met slechts twee sportploegen vertegenwoordigd zijn op de Spelen in Londen, het rendement van beide hockeyteams is optimaal. Na het goud van de hockeyvrouwen hopen de mannen vanavond, tegen Duitsland, op dezelfde uitkomst. Overigens gebeurde het nooit eerder dat zowel de Nederlandse hockeyvrouwen als de mannen tijdens hetzelfde olympische toernooi de titel veroverden.

‘Pas in de tweede helft wierp Nederland ballast van zich af’

‘Hockeysters slaan in finale alle spanning van zich af’, kopt de Volkskrant vanochtend. Verslaggever Robèrt Misset beschrijft hoe de hockeysters zich “ploeterend, harkend en strak van de spanning” naar de finale hadden geworsteld. “Pas in de tweede helft tegen het fletse Argentinië wierp de titelhouder de ballast van zich af”.

De Telegraaf prijst de hockeysters voor het doen keren van de finale en het binnenhalen van weer een olympische hoofdprijs:

“Gesteund door het massaal toegestoomde Oranjelegioen begonnen ‘de meiden’ van bondscoach Max Caldas vooral geconcentreerd aan de wedstrijd. In de eerste 35 minuten was het spelbeeld niet bepaald aantrekkelijk, omdat beide ploegen redelijk het slot op de deur hielden. [...] In de kleedkamer moet coach Caldas een flinke peptalk hebben gegeven. In het vervolg van de wedstrijd zocht Oranje namelijk vol de aanval. De Argentijnen kwamen niet meer onder die druk uit.”

De hockeysters vieren in de Riverbank Arena hun olympische titel. Foto AP / Bullit MarquezDe hockeysters vieren in de Riverbank Arena hun olympische titel. Foto AP / Bullit Marquez

‘Onder leiding van Caldas vond Oranje weer weg omhoog’

Het AD omschrijft mooi hoe de hockeysters sinds Peking hun dominantie positie verloren, maar toch op tijd hun zaakjes weer op orde hadden:

“Na de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Peking raakten de Nederlandse hockeysters hun onaantastbare positie langzaam kwijt. De Argentijnse vrouwen bleken steeds vaker de bovenliggende partij en namen de macht door de winst van de wereldtitel in 2010 in Rosario over. Onder leiding van bondscoach Max Caldas, die de ontslagen Herman Kruis na het WK opvolgde, vond Oranje langzaamaan de weg omhoog. Dat leidde opnieuw tot de olympische titel.”

Ook vanuit het buitenland klonk gisteravond lof, bijvoorbeeld van BBC-journalist Mel Clewlow:

“The Dutch took a lot of criticism for their penalty corners but in the semi-finals and final, all four goals came from them. When the pressure told, the big-game players came out to play.”