Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

D66 start campagne - Pechtold: geen vooruitgang met VVD en CDA

Rutte en Pechtold bij een van de grote tv-debatten in de vorige verkiezingscampagne. Foto NRC / Maurice Boyer

VVD en CDA, die het land anderhalf jaar lang regeerden, hebben niets aan de economie en Nederland verbeterd. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vandaag bij de start van de campagne van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen.

“Anderhalf jaar populisme heeft ons land geen goed gedaan”, aldus Pechtold. Nog meer populisme, ‘met welke politieke kleur dan ook’, is volgens hem slecht voor Nederland:

“Ik heb genoeg van die stilstand. We moeten met zijn allen aan de slag voor economische groei, in Nederland en in Europa.”

gratis geld bestaat niet

De D66-leider stelt dat de centrale vraag de komende weken is hoe Nederland weer vooruit te helpen:

“Andere partijen beloven de kiezer tot 12 september gouden bergen, om daarna dezelfde kiezers weer teleur te moeten stellen met moeilijke maatregelen. Wij vertellen mensen liever nu al dat we niet nog langer meer geld kunnen uitgeven dan er binnenkomt. Gratis geld bestaat niet.”

Zelfs nu het begrotingstekort in lijn is met Europese afspraken om het begrotingstekort tot drie procent te beperken, geeft Nederland jaarlijks nog achttien miljard euro te veel uit, zegt Pechtold:

“Dat kunnen we niet volhouden. We moeten het huishoudboekje weer onder controle krijgen, anders betalen onze kinderen de rekening.”

‘krachtiger en democratischer Europa’

D66 wil, zo blijkt uit het partijprogramma, twee miljard investeren in het onderwijs en kiest voor een “krachtiger en democratischer” Europa. Dit programma is eind vorige maand door Pechtold gepresenteerd.

Nederland staat volgens Pechtold “al vijf jaar stil” en dreigt daardoor zijn “voorloperspositie” in Europa te verliezen. D66 wil kiezers weer perspectief bieden door in te zetten op economische groei. Die kan volgens Pechtold gerealiseerd worden door twee miljard te investeren in het onderwijs.

In het verkiezingsprogramma ‘En nu vooruit’ doet D66 verder voorstellen voor vergaande hervormingen op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt en in het pensioenstelsel. De partij wil de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar in 2021 en de sociale zekerheidsregelingen Wajong, WSW en WWB onderbrengen in één wet. Ook moet de hypotheekrenteaftrek verder worden hervormd. De sociaal-liberalen willen de begroting in 2017 in evenwicht hebben gebracht.