Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week moestuin De Groene Luwte.

molenrij
molenrij photo: thijs wolzak amsterdam

Wat De biodynamisch beheerde moestuin van Alma Huisken en Doortje Stellwagen in Molenrij, Noord-Groningen. Op de foto is Stellwagen met een koperen haak onkruid aan het wieden. „Koper is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van de gewassen”, legt Huisken uit. „Door te werken met koperen gereedschap komen er kleine koperspoortjes in de grond; een soort natuurlijke bemesting.”

Het is duidelijk: in deze tuin is niets zonder reden. „Elk plantje, ieder dier heeft een functie.” Omdat het bijvoorbeeld tussen de andijviestruiken zo lekker vochtig is, zitten daar kikkers die met plezier de slakken opeten. „En wij – Doortje en ik – zijn de hoeders van deze kringloop”, zegt Huisken.

Wisselteelt In de tuin staan kleine bedden met wisselende gewassen. „Zo krijgen ziekten, plagen en ander gespuis weinig kans”, zegt Huisken. „Een slak knaagt zich het liefst door een zestig meter lange rij jonge sperziebonen heen. Hier treft hij maar een klein rijtje aan.”

Onderhoud „In dit seizoen 40 uur per week. Je kunt niet een weekje niks doen, want dan mis je misschien wel de nieuwe oogst van de kropsla of de spinazie. We stemmen onze weekjes weg af op het oogstschema.”

Zomer De zomer is volgens Huisken „het seizoen van weelde en overvloed”. „Het hangt hier nu vol met groenten, fruit en bloemen. Op mijn keukentafel staan kilo’s bessen, aardbeien en erwtjes. Die erwtjes dop ik ter plekke en dan – hop – naar binnen. Vroeger werden ze ook als snoepjes gegeten. Verrukkelijk.”

Bijzonder De tuin is enkele zondagen per jaar open voor publiek. Op 12 augustus aanstaande voor het laatst dit jaar. Info: degroeneluwte.nl