Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Brabantse derby gelijk, Mathijsen Feyenoorder

Willem II en NAC Breda zijn de eredivisie vrijdagavond begonnen met een 1-1 gelijkspel. In het Koning Willem II Stadion in Tilburg was de Brabantse derby lang weinig opwindend, maar in de slotfase werden er toch nog twee doelpunten gemaakt.

Het openingsduel in de eredivisie speelde zich voor het grootste deel op het middenveld af. Door veel slordige passes waren er maar weinig aanvallen aan beide kanten die tot gevaar leidden, tot Jens Podevijn in de 79ste minuut het eerste doelpunt van het seizoen maakte. De middenvelder wipte de bal keurig over de uitkomende NAC-doelman heen.

Routinier Anthony Lurling zorgde drie minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Ook daarna was NAC gevaarlijker, maar Willem II sleepte het gelijkspel binnen.

Verdediger Joris Mathijsen speelt de komende drie seizoenen voor Feyenoord. De 82-voudig international mocht transfervrij weg bij Malaga en vrijdag werden de onderhandelingen met de Rotterdammers afgerond. Zondag kan Mathijsen bij de seizoensopener van de stadionclub uit bij FC Utrecht nog niet meedoen. De 32-jarige Mathijsen kende technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord al van zijn periodes bij Willem II en AZ.

De keuze voor de nummer twee van het afgelopen seizoen was daarom niet moeilijk voor Mathijsen. „Ik ben blij dat het is gelukt. Al in het eerste gesprek met Van Geel heb ik onomwonden aangegeven heel graag naar Feyenoord te komen.” Van Geel noemt de komst van de routinier cruciaal voor de ontwikkeling van de talenten van de Rotterdamse club. Mathijsen werd door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen voor Oranje.