Dit is een artikel uit het NRC-archief

Hockey

Boodschap van Van Ass : we moeten terug in onze cocon

De hockeyers moeten zich na de monsterscore in de halve finale nu weer opladen voor de strijd om goud tegen Duitsland. „We blijven doen wat we moeten doen.”

Stel: je hebt net de wedstrijd van de eeuw gespeeld, in de halve finale van de Olympische Spelen het gastland een pak slaag gegeven dat ze op de Britse eilanden nooit meer zullen vergeten. Stel dat je wordt bejubeld door de internationale media, die over elkaar heen buitelen in hun zoektocht naar superlatieven die de grootsheid van de hockeyshow het best beschrijven.

En dan moet de finale nog beginnen. Bondscoach Paul van Ass was er vrijdagmiddag nog niet uit, met welk praatje hij zijn spelers op scherp gaat zetten voor de olympische finale tegen titelverdediger Duitsland. Voor de halve finale tegen Groot-Brittannië, die donderdagavond eindigde in een historische 9-2 overwinning, roerde hij zichzelf en zijn spelers tot tranen door een gedicht voor te lezen dat zijn vorig jaar overleden vader vlak voor zijn dood had geschreven. „Ik ben nog op zoek naar iets waarmee ik de spelers mentaal kan losmaken”, zei Van Ass vrijdag in het olympisch dorp.

Natuurlijk dreigt onderschatting na zo’n prestatie als tegen de Britten. Maar de bondscoach en de spelers zijn niet bang dat Nederland zijn meeste kruit al verschoten heeft.

„Als ik de spelers morgen op het veld krijg zonder angst om te verliezen, dan moeten we het kunnen redden. We zijn ook best favoriet nu, dat mag ook allemaal. Het zal geen 9-2 worden, dat hoeft ook niet. En we zullen goals tegen krijgen. Daar worden we allemaal niet bang van. We blijven gewoon doen wat we moeten doen.”

Zes wedstrijden op rij won Nederland in Londen, als enige van alle deelnemende landen. „We hebben tegen Groot-Brittannië zilver gewonnen, maar we willen nu ook de zevende wedstrijd winnen”, zegt Teun de Nooijer vastbesloten. Voor het icoon van het Nederlandse hockey wordt het een extra bijzondere wedstrijd, zijn 453ste en laatste interland, en zijn vierde olympische finale. Tweemaal, in 1996 en 2000, werd De Nooijer (36) olympisch kampioen. Eenmaal, in 2004, verloor hij.

Het is juist de truc om de hele geschiedenis, de statistieken en de verwachtingen weg te laten, weet De Nooijer. „Valentin Verga zei het gisteren: het is gewoon een potje. Zeventig minuten hockey. Wij kunnen de wedstrijd zo benaderen. Dat is ook de kracht van dit team. Ik heb het idee dat wij met beide voeten op de grond staan.”

Dat is volgens De Nooijer nodig ook, want de Duitsers zijn ook in het hockey toernooispelers. „Ze hebben wereldkampioen Australië uitgeschakeld, dat is een waanzinnige prestatie. Maar van de laatste tien onderlinge duels met Duitsland hebben wij er zeven gewonnen. Dat geeft vertrouwen.”

Van Ass wees zijn ploeg er vrijdag op dat de euforie over de Britse afstraffing moest stoppen. „Klaar met de sociale media, kappen met de familie. We moeten terug in onze cocon. Zo vaak ga je in je leven niet meemaken dat je een olympische gouden medaille kan binnenhalen.”